- Jämtlands Oatmeal Porter (Ett kolli á 15 st) - Jag har sagt det förut och jag säger det igen att detta är ett av de bästa porteröl i bolagets sortiment, åtminstone om du gillar besk porter. India Porter eller Black IPA som en del säger är inte heller en så tokig benämning. Då den tillverkas med en del havre är den även len och krämig men har även den där härliga rostade espressotonen.
- Helsinge Rököl (Ett kolli á 12 st) - En rököl av lagertyp från ett lite bortglömt svensk bryggeri från Ljusne i norrländska Hälsningland. Inte alls lika kraftig i rökkaraktären som tyskarnas men väl en fin och sötaktig rökighet som även för tankarna åt karamell och nysågat virke.
- Lia Fail (Ett kolli á 12 st) - Skotsk export (80/-) när den är som bäst från det skotska bryggeriet Inveralmond. Fyllig, maltig, vinös, knäckig och härligt chokladig. Underbar! Importör är Brewery International.
- Blackfriar (Ett kolli á 12 st) - Även denna är från det skotska kvalitetsbryggeriet Inveralmond men här har du istället en söt och kraftfull wee heavy att småsippa på. Fylligt, karamellig, knäckig, kolasnören och en hel del torkade frukter och bär. Importör är Brewery International.
torsdag 9 februari 2012
Lite tips från beställningssortimentet
torsdag 2 februari 2012
Stora Hembryggardagen - 28/1 2012
Hastings 1066 (15 liter)
Malt
5100 gram Maris Otter malt
120 gram CaraHell
240 gram Special B
120 gram Crystal Malt
120 gram CaraMunich
240 gram Meladoinmalt
140 gram Havregryn
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
IBU: 55
Jäst
California Ale (White Labs)
Klarninsgmedel
2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
8 gram Kalciumsulfat (i brygden)
4 gram Natriumklorid (i brygden)
Total koktid: 60 min
Infusionsmäskning
69 grader (60 min)
Lakning
15 liter 78 grader vatten. Samlade upp 25 liter sötvört.
OG: 1066
FG: ??
SENARE TILLÄGG:
5 dagar på primären vid 20 grader. Därefter på Sekundär tillsammans med 100 gram humle (Cascade, Riwaka och Pioneer).
fredag 27 januari 2012
Ett nytt bryggarår har gått av stapeln
Marstrand Mild 4 % (10 liter)
Malt
1774 gram Maris Otter malt
175 gram Brown Malt
150 gram Pale Chocolate Malt
130 gram Cara Aroma
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
IBU: 28
Jäst
London Ale (White Labs)
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
2 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)
Total koktid: 90 min
Infusionsmäskning
70 grader (75 min)
2,2 liter vatten per kg malt
Lakning
13 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15,5 liter sötvört.
OG: 1046
FG: 1016
Primärjäsning 7 dagar i 23 grader
Sekundärkäsning 15 dagar i 23 grader.
Tappad på fat efter primärjäsning.
NOTERING: Doft av kaffe, choklad och bränd malt. Mjuk och fyllig med choklad- och kaffetoner.
Bilbos pipa 4,5 % (10 liter)
Malt
2000 gram Rökmalt
125 gram Carahell
75 gram Simons hemrostade korn
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Jäst
Saflager W-34/70
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Infusionsmäskning
67 grader (90 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 14 liter sötvört.
OG: 1044
FG: 1010
Primärjäsning 18 dagar vid 10 grader
Sekundärjäsning ?? dagar (men mellan 30-45 dagar) vid 0 grader.
NOTERING: Vid omtappning hade den redan en mycket klar lagerkaraktär och tydlig men balanserad rökighet.
Röd skymning (10 liter)
Malt
2000 gram Maris Otter malt
250gram CaraRed
250 gram Special B
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Jäst
Återanvänd jäst från Marstrand Mild (ursprung London Ale, White Labs). Se första recept ovan.
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Total koktid: 90 min
Infusionsmäskning66 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 80 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.
OG: 1052
onsdag 18 januari 2012
Dansk kellerbier och Svensk APA
Kellerbier är från början en tysk ölstil och kan vara både över- och underjäst även om det senare är det mest vanliga. Tillskillnad från "vanlig" lageröl som lagras kallt lagras denna vid källartemperatur, 14-15 grader. Bryggaren låter även stor del av jästen finnas kvar i ölet därav är det ofta grumligt. Det unika med kellerbier ligger i receptet som ofta härstammar från Medeltiden. Kolsyra tillsätts i regel inte utan ölet är mer likt real ale och för att det ska hålla tillsätts stora mängder humle under bryggning. Smaken påminner ofta om fuktig källare och har även en sötaktig ton tillsammans med den kraftiga beskan. Kellerbier varierar dock mycket i karaktär beroende på vem som brygger den.
Nästa trevliga överraskning var en APA (amerikansk pale ale) från Nynäshamns Ångbryggeri som ingår i deras specialbrygd-serie. I denna serie har de även bland annat bryggt tre singelhumlad öl (Riwaka, Galena och Pioneer) och en dubbel IPA. Denna APA är den åttonde specialbrygden och om inte jag har helt fel är det den första APA:an från Nynäs (ett av de bästa och mest kvalitetssäkra bryggerierna i Sverige). Jag skulle dock vilja påstå att även deras trotjänare och allra första brygd Bedarö Bitter är en APA, men men....
APA specialbrygg #8 ligger på 6,3 volymprocent och är vackert ljust bärnstensfärgad. Humlen är påtaglig och fyller hela gommen och fortsätter sedan ner i svalget. Blommiga, kryddiga och lite friska toner gör detta till ett öl att längta efter. Bra jobbat!
fredag 23 december 2011
God Jul och God Julöl!
Kryddjul 6,3 % (10 liter)
Malt
2080 gram Maris Otter malt
260 gram Münchnermalt
182 gram Cara Aroma
78 gram Hemrostat korn (Simons)
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Kardemummakärnor 2 gram (20 min)
Nejlikor 2 gram (20 min)
Fuggle 10 gram (0 min)
IBU: 49
Jäst
Safale US-05
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
1 krm Kalciumklorid (i mäsken)
1 krm Kalciumsulfat (i mäsken)
1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)
Total koktid: 90 min
Infusionsmäskning
69 grader (90 min)
2,3 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 14,5 liter sötvört.
OG: 1058
FG: 1010
Primärjäsning 17 dagar i 23 grader
Sekundärkäsning 7 dagar i 23 grader.
Stjärnlager 4,2 % (10 liter)
Malt
2000 gram Golvmältat pilsnermalt
200 gram Brownmalt
200 gram Cara Aroma
200 gram Vetemalt
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
IBU: 48
Jäst
San Fransico Lager (White Labs)
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
1 krm Kalciumklorid (i mäsken)
1 krm Kalciumsulfat (i mäsken)
1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)
Total koktid: 75 min
Infusionsmäskning
70 grader (75 min)
2,3 liter vatten per kg malt
Lakning
13 liter 78 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.
OG: 1046
FG: 1014
Primärjäsning 7 dagar vid 23 grader
Sekundärkäsning 41 dagar vid 6 grader.
fredag 25 november 2011
Bredd i årets julsortiment från Spendrups och Gotlands
tisdag 1 november 2011
Biershop Braugasthöfe
- Brauerei Autenried
- Brauereigasthof Aying
- Brauerei Eck
- Erlbacher Brauhaus
- Fischer's Brauhaus
- Graminger Weißbräu
- Brauerei Grosch
- Häffner Bräu
- Irseer Klosterbräu
- Drei Kronen
- Landwehr-Bräu
- Neckarmüller Tübingen
- Ratsbrauerei Bäuml
- Rotochsen Brauerei
- Schattenhofer Bräu
- Brauerei Schäffler
- Brauerei Schneider
- Uerige Düsseldorf
- Winkler Braustüberl
- Du måste beställa antingen 9 eller 18 sorter från vardera bryggeri, men sedan går det oerhört smidigt. UPS levererade på mindre än en vecka. Så nu har jag bland annat en låda från Uerige hemma. Gött!
- SENARE TILLÄGG:
- Igår fick jag ytterligare två paket - 9 flaskor från Ayinger plus en liten sejdel samt 9 flaskor från Autenried och i dag kommer 9 flaskor från Landwehr-Bräu att landa. Härligt för den som gillar tyskt.