torsdag 9 februari 2012

Lite tips från beställningssortimentet



Innan jul beställde jag lite öl från Systembolagets beställningssortiment som i min mening passar utmärkt så här i vintertid.

  • Jämtlands Oatmeal Porter (Ett kolli á 15 st) - Jag har sagt det förut och jag säger det igen att detta är ett av de bästa porteröl i bolagets sortiment, åtminstone om du gillar besk porter. India Porter eller Black IPA som en del säger är inte heller en så tokig benämning. Då den tillverkas med en del havre är den även len och krämig men har även den där härliga rostade espressotonen.
  • Helsinge Rököl (Ett kolli á 12 st) - En rököl av lagertyp från ett lite bortglömt svensk bryggeri från Ljusne i norrländska Hälsningland. Inte alls lika kraftig i rökkaraktären som tyskarnas men väl en fin och sötaktig rökighet som även för tankarna åt karamell och nysågat virke.
  • Lia Fail (Ett kolli á 12 st) - Skotsk export (80/-) när den är som bäst från det skotska bryggeriet Inveralmond. Fyllig, maltig, vinös, knäckig och härligt chokladig. Underbar! Importör är Brewery International.
  • Blackfriar (Ett kolli á 12 st) - Även denna är från det skotska kvalitetsbryggeriet Inveralmond men här har du istället en söt och kraftfull wee heavy att småsippa på. Fylligt, karamellig, knäckig, kolasnören och en hel del torkade frukter och bär. Importör är Brewery International.
Du kan hitta en del spännande i beställningssortimentet om du bara vågar chansa och beställa en låda. Eller varför inte gå ihop ett gäng så blir det verkligen inte dyrt.

torsdag 2 februari 2012

Stora Hembryggardagen - 28/1 2012

I lördags var det återigen dags för den årliga hembryggardagen en tillställning där det är tänkt att alla hembryggare runt om landet ska brygga och introducera andra till bryggning. Varje år presenterar Svenska hembryggarföreningen en ny ölstil med recept därtill som man kan följa om man så önskar, men det är självklart fritt att brygga vad som faller en in.

Förra året bryggde jag inte på hembryggardagen på grund av flytt men året innan det var det premiär för mig i Gemla, då med en ESB. I år var det india pale ale som stod på schemat och tillsammans med min bryggarkollega Simon Svensson samt nybörjarna Jens Dalmasen, Jonas Nyberg och Christian Hillman. Målet var att brygga en IPA med OG 1066 som skulle döpas till Hastings (efter det berömda slaget 1066) med sex olika maltsorter samt sex olika humlesorter.

Nu står den och pyttrar i primären och snart ska den över på sekundär och torrhumlas och därefter delas upp där hälften enbart är torrhumlad och hälften lagrad med ekspån i.


Hastings 1066 (15 liter)

Malt
5100 gram Maris Otter malt
120 gram CaraHell
240 gram Special B
120 gram Crystal Malt
120 gram CaraMunich
240 gram Meladoinmalt
140 gram Havregryn

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Admiral 28 gram (60 min)
Summer 15 gram (30 min)
First Gold 25 gram (30 min)
Green Bullet 25 gram (20 min)
Summer 25 gram (20 min)
Styrian Golding/Savijnski 33 gram (10 min)
Green Bullet 25 gram (5 min)
Summer 25 gram (5 min)
Sterling 21 gram (1 min)
Pioneer 21 gram (1 min)

IBU: 55

Jäst

California Ale (White Labs)

Klarninsgmedel

2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling

8 gram Kalciumsulfat (i brygden)

4 gram Natriumklorid (i brygden)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
69 grader (60 min)

13 liter mäskvatten.

Lakning

15 liter 78 grader vatten. Samlade upp 25 liter sötvört.

OG: 1066

FG: ??

SENARE TILLÄGG:

5 dagar på primären vid 20 grader. Därefter på Sekundär tillsammans med 100 gram humle (Cascade, Riwaka och Pioneer).


fredag 27 januari 2012

Ett nytt bryggarår har gått av stapeln



Det nya året 2012 har börjat som ett riktigt bryggarår. Redan på nyårsdagen satte jag igång första bryggningen, en mild. Redan veckan efter fortsatte det med en rököl av Bambergtyp (min första någonsin) och så i går blev det en red ale humlad med Green Bullet och Summer (helt ny humle för min del.)

Det roliga fortsätter redan imorgon med Stora Hembryggardagen då jag och några andra bryggarkollegor, bland annat Simon och Jonas från Njutningsfrämjandet som står bakom sällskapsspelen Gusto Choklad och Gusto Öl. Dessa båda herrar anordnar även bryggarkurser för den som vill lära sig brygga eget öl. Gå in HÄR för mer information. I dagsläget finns det platser lediga till en bryggarkurs den 17 mars så passa på!

Stora Hembryggardagen arrangeras sista lördagen i januari varje år och tanken är att man som bryggare ska bjuda in nära och kära och visa hur man brygger öl. Varje år presenterar också Svenska Hembryggarföreningen en ölstil och ett recept som man kan följa om man så vill, men det går givetvis bra att brygga vad man vill. I år är det india pale ale som gäller. Jag återkommer efter lördagen med vårt recept och hur bryggningen utföll.

Men nu till recepten som har bryggts hittills i år.

Marstrand Mild 4 % (10 liter)

Malt
1774 gram Maris Otter malt
175 gram Brown Malt
150 gram Pale Chocolate Malt
130 gram Cara Aroma

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Fuggle (3,8 % alfa) 20 gram (60 min)
Fuggle 5 gram (20 min)
Fuggle 5 gram (5 min)

IBU: 28

Jäst

London Ale (White Labs)

Klarninsgmedel

1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling

2 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)


Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
70 grader (75 min)

2,2 liter vatten per kg malt

Lakning

13 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15,5 liter sötvört.

OG: 1046

FG: 1016

Primärjäsning 7 dagar i 23 grader

Sekundärkäsning 15 dagar i 23 grader.

Tappad på fat efter primärjäsning.

NOTERING: Doft av kaffe, choklad och bränd malt. Mjuk och fyllig med choklad- och kaffetoner.


Bilbos pipa 4,5 % (10 liter)


Malt
2000 gram Rökmalt
125 gram Carahell
75 gram Simons hemrostade korn

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Sterling(7,9 % alfa) 15 gram (60 min)
Southern Cross 7 gram (20min)
Sterling 3 gram (20min)
Sterling 10 gram (0min)

IBU: 30

Jäst

Saflager W-34/70

Klarninsgmedel

1/2 krm Protafloc (30 min kok)


Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
67 grader (90 min)

2,4 liter vatten per kg malt

Lakning

12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 14 liter sötvört.

OG: 1044

FG: 1010

Primärjäsning 18 dagar vid 10 grader

Sekundärjäsning ?? dagar (men mellan 30-45 dagar) vid 0 grader.

NOTERING: Vid omtappning hade den redan en mycket klar lagerkaraktär och tydlig men balanserad rökighet.


Röd skymning (10 liter)


Malt
2000 gram Maris Otter malt
250gram CaraRed
250 gram Special B

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Green Bullet (11,7 % alfa) 12 gram (60 min)
Green Bullet 15 gram (20 min)
Summer 15 gram (15 min)
Green Bullet 10 gram (3 min)
Summer 10 gram (2 min)
Green Bullet 10 gram (1 min)
Summer 10 gram (0 min)

IBU: 42

Jäst

Återanvänd jäst från Marstrand Mild (ursprung London Ale, White Labs). Se första recept ovan.

Klarninsgmedel

1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
66 grader (60 min)

2,4 liter vatten per kg malt

Lakning

12 liter 80 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.

OG: 1052



onsdag 18 januari 2012

Dansk kellerbier och Svensk APA

Foto: Nynäshamns Ångbryggeri

Var på The Rover i måndags för att runda av dagen efter att ha hjälpt till med en flytt. Fatölskranarna var som vanligt berikade med olika rariteter men det var ändå två specifika som fångade mitt öga.

Den ena var en kellerbier från det danska bryggeriet Croocked Moon som är ett sidoprojekt av Nörrebro Brygghus huvudbrygagre Søren Parker. Den heter Haymarket Kellerbier och har en härlig mjuk och krämig konsistens med drag av honung, hö och lite karamell. Beskan är markant och påminner om nyslaget gräs och lite citrus. Ett underbart lageröl.

Kellerbier är från början en tysk ölstil och kan vara både över- och underjäst även om det senare är det mest vanliga. Tillskillnad från "vanlig" lageröl som lagras kallt lagras denna vid källartemperatur, 14-15 grader. Bryggaren låter även stor del av jästen finnas kvar i ölet därav är det ofta grumligt. Det unika med kellerbier ligger i receptet som ofta härstammar från Medeltiden. Kolsyra tillsätts i regel inte utan ölet är mer likt real ale och för att det ska hålla tillsätts stora mängder humle under bryggning. Smaken påminner ofta om fuktig källare och har även en sötaktig ton tillsammans med den kraftiga beskan. Kellerbier varierar dock mycket i karaktär beroende på vem som brygger den.

Nästa trevliga överraskning var en APA (amerikansk pale ale) från Nynäshamns Ångbryggeri som ingår i deras specialbrygd-serie. I denna serie har de även bland annat bryggt tre singelhumlad öl (Riwaka, Galena och Pioneer) och en dubbel IPA. Denna APA är den åttonde specialbrygden och om inte jag har helt fel är det den första APA:an från Nynäs (ett av de bästa och mest kvalitetssäkra bryggerierna i Sverige). Jag skulle dock vilja påstå att även deras trotjänare och allra första brygd Bedarö Bitter är en APA, men men....

APA specialbrygg #8 ligger på 6,3 volymprocent och är vackert ljust bärnstensfärgad. Humlen är påtaglig och fyller hela gommen och fortsätter sedan ner i svalget. Blommiga, kryddiga och lite friska toner gör detta till ett öl att längta efter. Bra jobbat!

fredag 23 december 2011

God Jul och God Julöl!



Vill passa på att önska all bloggare, läsare, ölentusiaster samt hembryggare där ute en God Jul och samtidigt delge er med två hembryggnningar som reulterade i två av årets julöl.

Kryddjul 6,3 % (10 liter)

Malt
2080 gram Maris Otter malt
260 gram Münchnermalt
182 gram Cara Aroma
78 gram Hemrostat korn (Simons)

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Southern Cross (16,5 % alfa) 10 gram (60 min)
Pioneer 10 gram (25 min)

Kardemummakärnor 2 gram (20 min)

Nejlikor 2 gram (20 min)

Fuggle 10 gram (0 min)

IBU: 49

Jäst

Safale US-05

Klarninsgmedel

1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling

1 krm Kalciumklorid (i mäsken)

1 krm Kalciumsulfat (i mäsken)

1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)


Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
69 grader (90 min)

2,3 liter vatten per kg malt

Lakning

12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 14,5 liter sötvört.

OG: 1058

FG: 1010

Primärjäsning 17 dagar i 23 grader

Sekundärkäsning 7 dagar i 23 grader.


Stjärnlager 4,2 % (10 liter)

Malt
2000 gram Golvmältat pilsnermalt
200 gram Brownmalt
200 gram Cara Aroma
200 gram Vetemalt

Humle och kryddor (koktid inom parantes)

Admiral (13,1 % alfa) 12 gram (60 min)
Kanelstång 2 st (25 min)
Stjärnanis 6 g (25 min)
Pioneer 5gram (20 min)
Aurora 5 gram (20 min)

Sterling 5 gram (20 min)

Pioneer 5gram (0 min)
Aurora 5 gram (0 min)

Sterling 5 gram (0 min)

IBU: 48

Jäst

San Fransico Lager (White Labs)

Klarninsgmedel

1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling

1 krm Kalciumklorid (i mäsken)

1 krm Kalciumsulfat (i mäsken)

1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)


Total koktid: 75 min

Infusionsmäskning
70 grader (75 min)

2,3 liter vatten per kg malt

Lakning

13 liter 78 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.

OG: 1046

FG: 1014

Primärjäsning 7 dagar vid 23 grader

Sekundärkäsning 41 dagar vid 6 grader.



fredag 25 november 2011

Bredd i årets julsortiment från Spendrups och Gotlands


Första advent börjar närma sig med stormsteg så vad passar bättre än att tipsa om några juldrycker. Spendrups bryggeri och deras mikrobryggeri Gotlands bryggeri satsar på en rejäl bredd i årets julsortiment. Det är allt från julmust till aquavit.

Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat, 75 cl (0 volymprocent) - Denna julmust är helt ny från Spendrups men sedan tidigare finns även julmust lagrad på ekfat, som finns att köpa i dagligvaruhandeln. Det som skiljer årets nya är att den är buteljerad i prydlig 75 cl-butelj med champagnekork samt att den är lagrad 6 månader på bourbonfat. Och visst känns bourbonsmaken igen med kola- och chokladtoner. Julmusten är fortfarande söt och smakar just julmust men den har även andra dimensioner. En julmust för de vuxna helt enkelt. Går att köpa på systembolaget för 24,90 kr.

Wisby Oaked Porter 2011, 33cl (8,5 volymprocent) - Även denna är ny för i år. En porter som har lagrats på nya franska medelrostade ekfat i 4 till 8 månader. Resultatet är utsökt och karaktären blir inte lika aggressiv som när öl lagras på whisky- eller bourbonfat. Här är balans nyckelordet och det är en fin sådan mellan ekens vaniljton och porterns härliga kaffe- och chokladtoner. Ett av de bästa porterölen jag druckit från ett Svenskt bryggeri. Tyvärr finns den inte att köpa i handeln utan du får försöka leta rätt på den i någon välsorterad ölkrog.

Wisby Julauavit, 50 cl (42 volymprocent) - Sist ut är en nubbe från Gotland. Den enda nubbe du behöver ha på julbordet i år enligt mig (förutom den obligatoriskt egenkryddad så klart). Förra året var det amaron Gotlands Bittar som gällde men i år satsas det alltså på aquavit. Den kryddas med kummin, dill, nejlika, stjärnanis och pomerans. Dessutom ingår även destillerat öl i smaksättningen som har lagrats ett år på franska ekfat. Smaken bär kraftiga toner av stjärnanis och kummin och minnena går omedelbart i julens tecken. Gott att småsippa på vid rumstemperatur. Går att inhandla på Systembolaget för 228 kr.


tisdag 1 november 2011

Biershop Braugasthöfe




Tänkte passa på och tipsa om denna tyska site där du kan köpa tyska ölsorter från lite olika tyska bryggerier som både har bryggeri, krog och gasthof. Bryggerierna som finns med är följande: