fredag 1 december 2017

Engelskt och skotskt till julen

I dag är det första december och då får man ändå säga att julen har satt igång på allvar. Vad passar då bättre än årets första inlägg om julöl. Julölen släpptes redan 1 november och det är redan en del som har tagit slut. Men några om alltid brukar finns kvar ändå fram till julaftonsveckan är de brittiska julölen. Det kan såklart bero på att svenskar helst väljer de svenska julölen men faktum är att några av de bästa julölen i år kommer just från de brittiska öarna.

De brittiska julölen har inte mycket humlekaraktär utan här är det istället en knäckig maltighet som står för smakerna. Julkryddor finns det inte heller och även om jag personligen älskar kryddade julöl så kan det vara skönt att han några sorter utan det också.

I år var det just fyra brittiska julöl som jag föll för och som jag vill rekommendera:

Bild: Systembolaget.

BrewDogs Santa Paws, 4,5 %, 330 ml, Art. Nr. 11368, 23:90 kr

Det är precis så att det kryllar av svaga skottar, även kallad 80 /- (eighty shilling), i bolagets sortiment så jag ser verkligen fram emot denna när den släpps under julen. Den har kommit ut i några år i rad nu och även om den i år har en liten tydligare humleprofil än tidigare så är det maltigheten som dominerar. Den är vinös och chokladig och passar utmärkt till julbordet eller i ensam majestät.

Bild: Systembolaget.

Fuller’s Old Winter Ale, 5,3 %, 500 ml, Art. Nr. 11640, 27:90 kr

Kan det gå fel med en Fuller’s på julbordet? Nej, och inte under mellandagarna heller. Detta är verkligen Fuller’s när det är som bäst. Knäck, karamell, fruktkaka, choklad, marmelad och lite citrus. Så underbart balanserad som bara britterna lyckas med. Funkar när som helst.

Bild: Galatea Spirits

St. Peters Winter Ale, 6,5 %, 500 ml, Art. Nr. 11331, 31:90 kr

Nu går vi över till den mest rostade av de brittiska julölen. St. Peters är en favorit varje år och här får du en stor och maltig kropp, med lätt vinösa toner. Det är mycket mörkt bröd och bränt socker. Knäck, choklad, kaffe och lite svag citrus. Men det är ändå ingen särskilt tung öl utan förhållandevis lättdrucken trots de stora smakerna.
NOT: Denna flaska var ett varuprov från Galatea Spirits.

Bild: Galatea Spirits

Shepherd Neame Christmas Ale, 7 %, 500 ml, Art. Nr. 11357, 28:90 kr

En klassiker från engelska Shepherd Neame som varit med i många jullanseringar bakåt. En klassisk strong ale med stor vinös, och knäckig, maltighet med en del torkad frukt i avslutningen. Stor munkänsla. Den har även en tydlig ton av apelsinmarmelad som vanligt från brittisk humle. Ett öl att sitta och sippa på framför brasan till en skål med nötter eller något annat gott.
NOT: Denna flaska var ett varuprov från Galatea Spirits.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar