Undertecknad var rejält nöjd med Mild Bastrad.
Nu i helgen firade Örebro Öl & Whiskyfestival 10 år och
då var jag på plats, men inte som besökare utan som utställare i Strömsholms
Brygghus monter. Anledningen till att jag var just där berodde på att jag och Jonas
”Herman Hedning” Darnell sålde vår bok ”Beer, Brewing & Bastards” och
dessutom var det premiär för vår nya dark mild, Mild Bastard, som vi bryggde på
Strömsholms Brygghus i oktober. Eftersom ölet hamnade på den måttliga
alkoholhalten 2,8 volymprocent så var vår tanke att vi skulle sälja den i montern
i en presentförpackning ihop med det nya Herman Hedning ölglas som vi hade tagit
fram. Men på grund av svensk alkohollagstiftning så fick vi inte det eftersom
mässlokalen serverade alkohol i en restaurang. Hade ölet varit max 2,25
volymprocent så hade det varit okej, men 2,8 Volymprocent är tydligen alldeles
för starkt… Ja, vad säger man? Ska man skratta eller gråta? Vi hade dessutom
blivit lovade att ölet skulle serveras i restaurangen men det hände aldrig.
Nåväl. God som tusan var den i alla fall, Mild Bastard. Det
var många som reagerade på att den var så fyllig trots den låga alkoholhalten.
Hemligheten ligger i stora mängder karamellmalt och hög mäskningstemperatur så
att en stor restsötma finns kvar. Det betyder inte att ölet blir sött utan
snarare fylligt. För det var den verkligen. Fyllig, knäckig och svagt rostad. Precis
så jag vill ha min mild. Nu är förhoppningen att den ska hitta ut till så många
matbutiker som möjligt och även folkölsbutikerna runt om i landet.
Vad fanns det då mer för roligt på festivalen? Snett emot
vår monter fanns till min stora glädje Nynäshamns Ångbryggeri och det är väl
inte direkt någon hemlighet att det är mitt favoritbryggeri. De hade bland
annat med sig ofiltrerad Pickla Pils och som vanligt var den galet god. Men det
som förvånade mig var att den serverades på keg (vanligt fat, inte självrunnet)
men då berättade Marcus och Amanda från Nynäs att de skulle göra ett test med
att lägga Pickla på keg så att fler krogar kunde ta in den. Så med andra ord
kommer vi få se fler krogar med ofiltrerad Pickla Pils på kran. Jag klagar
inte. De hade även årets bästa julöl på fat – Mysingen Midvinterbrygd. Den är
lika god varje år. Så grymt bra balans med kryddorna.
Nynäshamns Ångbryggeri hade även en hel del flaskor med sig.
Bland annat lagrad Bötet Barley Wine.
Bland annat lagrad Bötet Barley Wine.
Oppigårds Bryggeri var där och drog i sedvanlig ordning mycket
folk. De hade även premiär för sin nya lager Grimm Lager som är tänkt att vara
en lager som ska tilltala den breda massan. Den är bryggd i deras nya
anläggning på bryggeriet. Riktigt bra var den också. Ren och råvarupräglad med ordentlig
tyska karaktär med balanserad beska. Kommer med all säkerhet tilltala många.'
Uppsala Brygghus fanns också där och dem hade jag egentligen
bara hört talas om innan men aldrig druckit. Det blir lätt så när man bor i
Göteborg att det bara dricks öl från Göteborgsbryggerier eftersom det är det
som finns på krogen. Ingen fel i att dricka lokal öl men det blir lätt att man missar
andra bryggerier i landet. Så nu när jag hade chansen skulle deras testas.
Uppsala Brygghus är alltså gamla Gamla Slottkällans Bryggeri. När Gamla
Slottskällans blev uppköpt av Coppersmith’s, och flyttad till Västerås, tog
några av bryggarna över lokalen och startade det nya varumärket och bryggeriet
Uppsala Brygghus. I Örebro provade jag fyra sorter. Fyrisch, en kölsch med
stilrena drag och en lät honungslen sötma. Berry Berry, en suris med blåbär och
hallon som var mer bärig och fruktig än sur. Hopsession APA, som påminde om en
lättdrucken NEIPA. Snakehead IPA var min favorit då det var en klassisk IPA med
bra humlebett med en kompletterande maltbas. Bra grejer överlag och det är inte
omöjligt att man kommer hitta dem på Bishops runt om i landet inom en snar
framtid.
Bland Göteborgsbryggerier så fanns endast tre representerade
och det var West Coast Beersmiths, Oceanbryggeriet och Poppels. Jag hann bara
smaka en öl från West Coast men det var å andra sidan en riktig höjdare. Deras
Old School DIPA var i brittiska skolan och smakade galet mycket apelsinmarmelad,
den bittra varianten. Precis så som en brittisk IPA ska smaka.
I övrigt var det mest lokala bryggerier såklart och ett av
dem var Örebro Brygghus. De hade med sig lite alla möjliga sorter och såklart
en del berliner weisse som de blivit tämligen kända för. Deras ljusa kaffeberliner
var riktigt intressant och det är häftigt hur bra kaffe och syrlighet mjölksyrebakterier
passar ihop. Fors bryggeri var ett helt nystartat bryggeri som bland annat hade
en del riktigt trevliga sorter, bland annat en irländsk red ale med fin
knäckighet.
Mässans stora profiler var tveklöst Örebrobaserade Närke
Kulturbryggeri som för drygt 10 år sedan var ett av Sveriges mest hajpade bryggerier,
bland annat för deras Stormaktsporter. De hade fruktansvärt många sorter med
sig, tror nästan det var 30 stycken, bland annat deras bitter smaksatt med
bävergällextrakt(!). Smakade typ som en rököl. Sedan hade de en finfin
barleywine lagrad på rökigt whiskyfat från Mackmyra. De hade även en torr
irländsk stout som var riktigt bra.
Allt som allt en mycket trevlig mässa som jag gärna besöker
igen. För egen del gick det kanon. Det såldes bra med ölböcker, ölglas och
milden uppskattades av många. Nästa gång jag står i Strömsholms monter blir på
Uppsala Öl & Whiskyfestival den 23-24 februari. Hoppas vi ses där!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar