Förra året bryggde jag inte på hembryggardagen på grund av flytt men året innan det var det premiär för mig i Gemla, då med en ESB. I år var det india pale ale som stod på schemat och tillsammans med min bryggarkollega Simon Svensson samt nybörjarna Jens Dalmasen, Jonas Nyberg och Christian Hillman. Målet var att brygga en IPA med OG 1066 som skulle döpas till Hastings (efter det berömda slaget 1066) med sex olika maltsorter samt sex olika humlesorter.
Nu står den och pyttrar i primären och snart ska den över på sekundär och torrhumlas och därefter delas upp där hälften enbart är torrhumlad och hälften lagrad med ekspån i.
Hastings 1066 (15 liter)
Malt
5100 gram Maris Otter malt
120 gram CaraHell
240 gram Special B
120 gram Crystal Malt
120 gram CaraMunich
240 gram Meladoinmalt
140 gram Havregryn
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Admiral 28 gram (60 min)
Summer 15 gram (30 min)
First Gold 25 gram (30 min)
Green Bullet 25 gram (20 min)
Summer 25 gram (20 min)
Styrian Golding/Savijnski 33 gram (10 min)
Green Bullet 25 gram (5 min)
Summer 25 gram (5 min)
Sterling 21 gram (1 min)
Pioneer 21 gram (1 min)
IBU: 55
Jäst
California Ale (White Labs)
Klarninsgmedel
2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
8 gram Kalciumsulfat (i brygden)
4 gram Natriumklorid (i brygden)
Total koktid: 60 min
Infusionsmäskning
69 grader (60 min)
13 liter mäskvatten.
Lakning
15 liter 78 grader vatten. Samlade upp 25 liter sötvört.
OG: 1066
FG: ??
SENARE TILLÄGG:
5 dagar på primären vid 20 grader. Därefter på Sekundär tillsammans med 100 gram humle (Cascade, Riwaka och Pioneer).
Kan inte gå fel med de ingredienserna, men billig blev den inte! Nu på sekundären med 100g
SvaraRaderaCascade/Riwaka/Pioneer-blandning.
Fast så länge leendet på läpparna är större än hålet i plånboken så är allt i sin ordning.