Kellerbier är från början en tysk ölstil och kan vara både över- och underjäst även om det senare är det mest vanliga. Tillskillnad från "vanlig" lageröl som lagras kallt lagras denna vid källartemperatur, 14-15 grader. Bryggaren låter även stor del av jästen finnas kvar i ölet därav är det ofta grumligt. Det unika med kellerbier ligger i receptet som ofta härstammar från Medeltiden. Kolsyra tillsätts i regel inte utan ölet är mer likt real ale och för att det ska hålla tillsätts stora mängder humle under bryggning. Smaken påminner ofta om fuktig källare och har även en sötaktig ton tillsammans med den kraftiga beskan. Kellerbier varierar dock mycket i karaktär beroende på vem som brygger den.
Nästa trevliga överraskning var en APA (amerikansk pale ale) från Nynäshamns Ångbryggeri som ingår i deras specialbrygd-serie. I denna serie har de även bland annat bryggt tre singelhumlad öl (Riwaka, Galena och Pioneer) och en dubbel IPA. Denna APA är den åttonde specialbrygden och om inte jag har helt fel är det den första APA:an från Nynäs (ett av de bästa och mest kvalitetssäkra bryggerierna i Sverige). Jag skulle dock vilja påstå att även deras trotjänare och allra första brygd Bedarö Bitter är en APA, men men....
APA specialbrygg #8 ligger på 6,3 volymprocent och är vackert ljust bärnstensfärgad. Humlen är påtaglig och fyller hela gommen och fortsätter sedan ner i svalget. Blommiga, kryddiga och lite friska toner gör detta till ett öl att längta efter. Bra jobbat!
Stenstrand sommarale?
SvaraRaderaOvant att se någon stava Croocked Moon rätt (d.v.s. fel).