måndag 3 december 2012

Gotlands Bryggeri - Julöl

Spendrups är det bryggeri som har flest sorter i årets julölsutbud. Som Sveriges näst största bryggeri (efter Carlsberg) har de även Gotlands Bryggeri som sitt eget mikrobryggeri och med dessa sorter inräknat kan man hitta 7 olika ölsorter i deras julportfölj. Fyra från Spendrups och tre från Gotland. Här följer en litet urval för vad som finns att tillgå bland Gotlands Bryggeris julöl. En genomgång av Spendrups julölsutbud kommer imorgon.

Copyright: Spendrups Bryggeri 

Frosty Bulldog, Gotlands Bryggeri 
Ni som följer den här bloggen frekvent vet att jag har en förkärlek till öl med låg alkoholhalt och mycket smak. I Storbritannien är det kutym men i Sverige är det en stor bristvara. Därför är Frosty Bulldog en mycket trevlig överraskning i årets julölssortiment. Munkänslan är fyllig och berikas av knäck, nötter och karamell. Även humlen markerar sin närvaro försiktigt med en mjuk beska och drag av tropisk frukt. Utmärkt till julbordet för att ha ett lite lättare alternativ till den mastiga maten. Finns ej på systembolaget utan endast i dagligvaruhandeln.
Volym: 33 cl
Pris: Varierar mellan 15 och 19 kronor
Volymprocent: 3,5 %
Betyg: 4/5Copyright: Spendrups Bryggeri 

Wisby Julbrygd, Gotlands Bryggeri 
Denna brygd har hängt med ett tag nu och får väl klassas som en klassiker i julölssortimentet. Det är också den i Gotlands utbud som jag gillat mest då den har en så kraftig maltprofil. Rödbrun i färgen, nästan svart, och bär tydliga toner av torkad frukt, rostat kaffe, mörkt bröd och även lite rök. Det är också den av dessa sex som är bäst julölskänsla. Den som är trött på de mer humlebetonade julölen bör sikta in sig på denna.
Volym/Artikelnr: 33 cl/11311
Pris: 18,90 kronor
Volymprocent: 6 %
Betyg: 5/5

Copyright: Spendrups Bryggeri 

Sleepy Bulldog Winter Ale, Gotlands Bryggeri 
Gotlands Bryggeris Sleepy-bulldog serie har funnits ett bra tag nu men deras julöl har bara två år på nacken (tror jag?). Man kan säga att detta är motsatsen till Wisby Julbrygd. Här är det istället humlen som dominerar smaken i form av apelsin, passionsfrukt och ananas. Frisk men ändå fyllig. Personligen så är detta inget jag dricker under julen då jag hellre dricker mer maltiga öl då, men varför inte köpa, spara och dricka den till våren och påskhelgen. Och ja, det går att dricka vinteröl och julöl under våren också.
Volym/Artikelnr: 33 cl/11301
Pris: 18,80 kronor
Volymprocent: 6,2 %
Betyg: 2,5/5
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar