tisdag 4 december 2012

Spendrups Bryggeri - Julöl


Igår skrev jag om julölssortimentet från Gotlands Bryggeri, vilket är Spendrups egna mikrobryggeri. I dag handlar det istället om huvudbryggeriet Spendrups julölsuppställning som i år består av fyra sorter. En nykomling, en som varit med ett år tidigare samt två veteraner.

Läs om brygderna från Gotlands Bryggeri HÄR.

Copyright: Spendrups Bryggeri 

Sir Taste-A-Lot Christmas Lager, Spendrups Bryggeri 
Öl runt 3,5 % är alltid lika trevligt, särskilt såhär i juletid. Då många andra ölsorter ligger på mellan 6-7 % är det skönt att varva med lite lättare alternativ. Spendrups har två i denna klass (Frosty Bulldog från Gotlands är den andra) och denna adlade variant ger ett trevligt och behagligt intryck. Till skillnad från Frosty är detta en lager vilket märks på kroppen då den är betydligt lättare och friskare. Här är inte heller maltkaraktären så dominerande utan istället mer balanserad tillsammans med en mjuk beska och arom. Lite knäck och blodapelsin hittar den som letar.
Volym: 50 cl
Pris: Varierar, finns i dagligvaruhandlen
Volymprocent: 3,5 %
Betyg: 3/5Copyright: Spendrups Bryggeri 

Pistonhead Christmas Carol, Brutal Brewing/Spendrups Bryggeri
På etiketten står det Brutal Brewing vilket är det namn som Spendrups Bryggeris experimentbrygder går under. Varumärket Pistonhead har kommit i en rad olika skepnader de senaste åren och gått hem väl hemma i stugorna med sin lageröl som är lite mer aromatiska och beska än den typiska ljusa lagern. Årets julöl är också av den humlade skolan och även om en viss kropp finns där i form av vörtbröd, knäck och choklad är det humlen med sin sin citruskaraktär som tar över. Tyvärr är det inte det jag letar efter i mina julöl, men likt Sleepy Bulldog Winter Ale skulle jag kunna tänka mig den när våren anländer.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11391
Pris: 15,90 kronor
Volymprocent: 5,6 %
Betyg: 2,5/5
Copyright: Spendrups Bryggeri 

Mariestads Julebrygd, Spendrups Bryggeri 
En av Spendrups Bryggeris verkliga veteraner och en som jag brukar uppskatta år efter år. Inte någon smakbomb men det är inte alltid man behöver det. Maltbasen är tydlig med en rostad karaktär och drag av kaffe och choklad. En svag ton av torkade plommon finns i eftersmaken samt nejlika. En kraftigt maltdominernade julbrygd som ändå är tämligen lätt i kroppen. Humlens aromatiska citruston finns självklart där men träder fram mycket försiktigt i gommen.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11338
Pris: 16,90 kronor
Volymprocent: 5,8 %
Betyg: 3/5Copyright: Spendrups Bryggeri 


Spendrups Julbrygd, Spendrups Bryggeri 
Fram tills jag fylld 21 år och bodde hemma så var det denna julöl som dominerade vårt julbord men då i alkoholstyrka 2,1 och faktum är att den inte är så tokig. Riktigt fyllig och smakrik om man vill ha ett väldigt lätt alternativ under julen. Men nu gäller det den starkare varianten på 5,3 % och även den är trevlig och en den andra veteranen hos Spendrups. Här dominerar en fyllig sötma av choklad och knäck samt rostad kaffeton.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11350
Pris: 14,90 kronor
Volymprocent: 5,3 %
Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar