tisdag 11 december 2012

Hell - Systembolagsöl


Ljusa lageröl kan komma i alla möjliga olika skepnader. De kan vara blaskiga och lättdruckna á la stor stark, maltiga som en münchner helles eller friska och ordentligt beska och aromatisk som modern ljus lager som det svenska lagerölet Hell från Jämtlands Bryggeri. Hell är ett av de första mikrobryggda öl i Sverige som fortfarande finns på marknaden och det är även det mest prisbelönta med över 20 guldmedaljer på Stockholm Beer & Whiskly Festival.
Copyright: Tina Stafrèn/Jämtlands Bryggeri

Art. Nr: 11460
Land: Sverige
Stil: Modern ljus lager
Volym/Pris: 500 ml/14,90 kronor
Volymprocent: 5,1 %

Hell, Jämtlands Bryggeri


Hell (ljus på tyska) var ett av de första moderna lagerölen som togs fram i Sverige då det gjorde entré 1997. Det var de välkända ölkrogarna Akkurat och än Oliver Twist ville ta fram ett  ljust lageröl som också skulle bli deras husöl. Jämtlands Bryggeri var då ganska nya i bryggarsverige. Hell jäser vid något högre temperatur än traditionell lager, cirka 15 °C. Detta gör den fylligare och fruktigare så att det nästan påminner om en ale, eller snarare som en hybrid mellan lager och ale. 

Hell är kraftigt humlad vilket märks i den torra och tydlig efterbeskan. Drag av honung, grape, apelsin och aprikos lämnar sina avtryck. Den som letar kan även finna en liten rökig ton och drag av trä. Munkänslan fyllig, besk och aromatisk. Kanske något för dem som inte riktigt vågat sig på IPA än men vill ha något beskare, än den sedvanliga lagern, i sin gom.

Betyg 5/5

Finns i dag i 113 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar