torsdag 13 december 2012

5 julöl till jullhelgen

Lucia och elva dagar till julafton. Dags att köpa sina favoriter bland julölsortimentet innan de tar slut. Om du står i valet och kvalet tänkte jag här ge dig ett litet tips på fem sorter som åtminstone jag kommer ha.


Copyright: Ölvisholt Brygghus/Wicked Wine

Art. Nr: 11342
Land: Island
Stil: Rökbock
Volym/Pris: 330 ml/29 kronor
Volymprocent: 6,5 %

Jolabjor, Ölvisholt Brygghus
En fantastisk rökbock från Island som är den den enda rökölen i julölsortimentet även om andra sorter har röktoner i sig. Men här får den rejäl rökighet att bita i och dessutom balanseras rökigheten med en underbar knäckig och karamellig maltighet. Mjuk munkänsla med drag av torkad frukt och nejlika. Perfekt till själva middagen. Länk till bolaget HÄR.
Copyright: Brill & Co

Art. Nr: 110111
Land: Tyskland
Stil: Dubbelbock
Volym/Pris: 500 ml/29,90 kronor
Volymprocent: 6,7 %

Ayinger Winter Bock, Brauerei Aying
Tysk öl när den är som bäst. Kraftig maltig med tydlig karaktär av torkad frukt, choklad, kaffe, vörtbröd och melass. Munkänslan är fyllig och intensiv med en lång rostad eftersmak. Fungerar såväl till maten som efteråt till nötterna. Länk till bolaget HÄR.Copyright: Marcus Wärme/Nynäshamns Ångbryggeri

Art. Nr: 11381
Land: Sverige
Stil: Kryddig ale
Volym/Pris: 500 ml/31,40 kronor
Volymprocent: 6 %

Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Ångbryggeri
Gillar du öl med riklig karaktär av julkryddor (som jag) så är detta ett öl för dig. Nynäshamns Ångbryggeri är enligt mig utan tvekan Sveriges bästa bryggeri och de levererar alltid bra produkter. Så även här. Ett rostat och fylligt öl med tydliga toner av apelsin och vanilj. Lakrits finns också där samt torkad frukt. Ett väldigt kryddigt öl men som ändå har en len och mjuk karaktär i gommen. Så här ska julöl smaka! Länk till bolaget HÄR.
Copyright: Carlsberg Sverige

Art. Nr: 11349
Land: Sverige
Stil: Dunkel
Volym/Pris: 330 ml/12,90 kronor
Volymprocent: 4,5 %

Falcon Tipp Tapp, Carlsberg Bryggeri
En mycket prisvärd och välsmakande lageröl från Falcon (Carlsberg). Lite snällare i smaken än de andra fyra här men inte dålig för det. Humle- och maltkaraktären balanserar varandra väl med toner av blodgrape, torkad aprikos, knäck och lite tallbarr. En något kryddig eftersmak. Perfekt för den som vill ha ett lite lättare men smakrikt ölalternativ. Länk till bolaget HÄR.
Copyright: Spendrups Bryggeri/Gotlands Bryggeri

Art. Nr: 11311
Land: Sverige
Stil: Julale
Volym/Pris: 330 ml/18,90 kronor
Volymprocent: 6 %

Wisby Julbrygd, Gotlands Bryggeri
Tydliga toner av torkad frukt, rostat kaffe, mörkt bröd och även lite rök. Även en svag aromatisk humleton kan kännas i form av persika. Mjuk och frisk munkänsla Perfekt för både under maten eller efteråt. Likt Tipp Tapp så är även denna en snäll julöl men som sagt så är det ju inget fel i det. Länk till bolaget HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar