torsdag 6 december 2012

Mahou Negra - Systembolagsöl


Vi är inte direkt bortskämda med mörka lageröl på Systembolaget och särskilt inte dem i schwarzbier-klassen. Här har ni en från Spanien, som i mitt tycke är en av de bästa i bolagets begränsade sortiment.Copyright: Brewery International
Art. Nr: 1723
Land: Spanien
Stil: Schwarzbier
Volym/Pris: 330 ml/14,90 kronor
Volymprocent: 5,5 %

Mahou Negra, Grupo Mahou San Miguel
Denna mörka lageröl kommer från samma bryggeri som det välkända märket San Miguel och bryggeriet är ett av de största i Spanien. Mahou Negra har många år på nacken då den skapades 1908 för att spanjorerna skulle få känna smaken på en tyskinspirerad öltyp. Personligen klassar jag den som schwarzbier även om bryggeriet själva menar att det är en korsning mellan en schwarzbier och en tysk dunkel.

Munkänslan är lätt och len. Både smak och doft domineras av maltkomponenterna i form av rostade kaffebönor, saltlakrits och bitterchoklad. Man kan även ana spår av torkad frukt i eftersmaken. En alldeles underbar mörk lageröl och bra inkörsport för dem som ännu inte vågat ta steget från ljus till mörk öl. Prova vetja. Femton kronor är ingen jättesumma. Som en dubbel cheeseburgare på McDonalds så varför inte lägga kalorierna på denna mörka goding istället.

Betyg 4/5

Finns i dag i 358 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar