torsdag 29 november 2012

Åter från Skottland, med öl i buken

Efter tre härliga veckor i Skottlands huvudstad Edinburgh är jag nu tillbaka på hemmaplan igen. Jag måste säga att den skotska staden är helt underbar om man gillar öl och historia. Det finns en hel drös av båda delar. Är man också en Real Ale-tok som undertecknad kommer man inte bli besviken. Det är nästan omöjligt att gå in på en pub där det inte finns minst 4 kranar med ljuvlig brittisk färsk ale.

Real ale i all ära men då vi bodde i en lägenhet under tiden passade jag även på att köpa en del flasköl som jag kunde prova på plats nu när jag hade så mycket tid och här kommer ett litet urval.


Radical Road 6,4 %, Stewart Brewing
Bryggeriet är beläget precis i utkanten av Edinburgh och de kallar denna för en triple hopped ale vilket i detta fall innebär att de tillsätter humlen i tre olika steg och använde tre olika sorter. Först i fem olika givor under koket, sedan även under jäsningen och slutligen under lagringen.

Humlekaraktären är påtaglig och det är verkligen den som dominerar. Jag skulle nog vilja kalla den en dubbel IPA i den brittiska skolan. Munkänslan är fyllig men ändå frisk. Mandarin, persika och grapefrukt är några frukter som träder fram. Mycket ovanlig öl från ett skotsk bryggeri då skotska öl annars brukar vara maltbetonade (om man bortser från BrewDogs sortiment.

Betyg: 4/5Corncrake Ale 4,1 %, Orkney Brewery
Precis utanför Skottland norra spets ligger vikingaön Orkney och även det lokala bryggeriet Orkney Brewery. Bryggeriet gör enastående sorter som den torra stouten Dragonheart Stout, den vinösa och maltiga Dark Island samt den friska och maltiga Red MacGregor. Och hittade jag något nytt från bryggeriet. En ljus klassisk brittisk pale ale.

Den har en ganska försiktig karaktär men det är ändå en fin och behaglig balans mellan beska och sötma. Munkänslan är frisk och det är en väldigt torr men ändå lättdrucken pale ale. En session-ale som man brukar säga. Personligen hade jag önskat att den var snäppet torrare. Men som vanligt från Orkney så är det en stabil öl utan några större fel.

Betyg: 3/5


Jarl 3,7 %, Fyne Ales
Under de senaste åren har flera öl från det skotska bryggeriet letat sig in på svenska krogar och de har även en bra bredd i sitt utbud. Jag har druckit flera av deras sorter tidigare men inte denna som bär namnet Jarl.

Det är ljus ale och trots sin måttliga alkoholhalt har den en mycket fyllig kropp. Humlekaraktären är påtaglig även om den har lite svårt att stanna kvar i gommen. Smakerna försvinner lite väl snabbt. Men det är helt klart en trevlig och angenäm pale ale och ska sanningen fram så får man ju inte förvänta sig några smakexplosioner när alkoholhalten är så pass låg. Men den är väl värd att prova om ni hittar den på krogen. Kanske kan bryggeriet också göra en svenska variant som är 0,2 volymprocent lägre så att den kan leta sig in i dagligvaruhandeln.

Betyg: 3/5


Black Gold 4,4 %, Cairngorm Brewery
Om det är porter som gäller i England, i synnerhet London, så är det stout som är den svarta drycken i Skottland. Helst ska det även vara stout med havre i vilket inte är så konstigt då det i princip var i Skottland som öltypen havrestout skapades. Bryggeriet kallar också sin Black Gold för traditionell Scottish Stout.

Färgen är kolsvart och doften fylld av choklad och rostat kaffe. Munkänslan är otroligt fyllig, gräddig och len. Som en skotsk stout ska vara så är den snarare söt än torr (som den Irländska brukar vara) och den präglas mer av choklad än kaffe i smaken. Men kort och gott kan man säga att det är en underbar skotsk stout.

Betyg: 4,5/5


Brewed Awakening 4,7 %, Cromarty Brewing Company
Avslutningsvis kommer ytterligare en stout men denna är mer av den torra skolan. Här har även kaffe tillsatts från ett skotskt rosteri i Inverness. Så kaffekaraktären är uppenbar och i mitt är den lite väl påtaglig. Doften är ganska diskret med munkänslan fullkomligen exploderar av kaffe. Nästan som att dricka en kopp kaffe faktiskt och då kan jag lika gärna göra det. Men alltid kul att testa kaffestout för vissa kanske detta är just så som en kaffestout ska vara. Jag föredrar dock mina lite mer diskretare.

Betyg: 2/5

3 kommentarer:

 1. En vacker stad, med bra pubar,det låter härligt, men tre veckor!?

  Jag har planer på att återvända om http://www.ratebeer.com/event/18631/stockbridge-tap-beer-festival ligger på ungefär samma datum nästa år.

  SvaraRadera
 2. Det var årets semester och lite researcharbete. Det var inte direkt jobbigt om man säger så. :) Har du någon favoritpub i Edinburgh?

  SvaraRadera
 3. Cloisters och Cask and barrel Southside var nog de bästa som man gärna besöker igen.

  SvaraRadera