fredag 2 november 2012

Caledonian Brewery - Bryggerivisning

Igår var jag och min fru på bryggeribesök i Edinburgh på den enda bryggeri som finns kvar i själva stadskärnan - Caledonian Brewery. Kostnaden var 12 pund per person och då ingick en bryggerivisning som tog cirka 20 minuter och därefter fick man dricka hur mycket öl man ville från deras sortiment. Allt på cask så klart. Rekommenderas varmt.


Bryggeriet grundades år 1869 och låg då på samma plats som det gör i dag. Då hade Edinburgh 41 bryggerier i stadens hjärta men i dag finns alltså bara ett kvar  - Caley. År 2008 blev bryggeriet uppköpt av bryggerikoncernen Scottish & Newcastle som i sin tur blev uppköpta av Heineken men även om Caledonian ägs av de stora nederländska märket i dag har de full frihet och brygger sina öl precis som förut. 

Det enda som hänt är att bryggeriet blivit lite mer modernare. Man värmer inte längre upp sina kopparpannor med kol utan med gas och krossningen av malt är också helautomatisk. Humlen tillsätts dock fortfarande för hand och jäsningen sker i öppna kar.

Samtliga öl jäser vid 20 grader, såvida inte någon specialvariant tillverkas som är något starkare för då jäser den vid 23 grader. Jäsningen pågår under en vecka där temperaturen går från 20 till 17 och slutligen 3 grader. Därefter tappas de på fat (cask) och går ut till pubarna där de har en livslängd på tre veckor. Mer färsköl än så blir det inte.

Britterna har sina egna bryggarmetoder som verkligen inte är komplicerade och de gör på samma vi som de alltid har gjort. Mäskningen sker under en timme vid 72 grader vilket är förhållandevis högt, men det är också därför de har svaga med fylliga öl. Vörtkokning pågår i en timme där två humlegivor tillsätts. En kokar i en timme och en i tio minuter därefter torrhumlar de alla sorter.

Bryggeriet har tre fasta sorter:

Caledonian Deuchars IPA, 3,7 %
Detta är bryggeriets flaggskepp bryggd första gången 1992. Ljust lejongul, uppfriskande och blommig, IPA men fina honungstoner och karaktär av citrus och brödig malt. Underbar balans.
Caledonian 80/-, 4,1 %
Bryggeriets äldsta öl skapad 1988. Mörkbrun, nästan svart, och härlig vinös karaktär men toner av torkade frukter och choklad. Beskan är väldigt subtil och här är det istället malten som står för smakerna.

Flying Scotsman Premium Bitter, 4 %
Bryggeriets enda bitter döpt efter de berömda skotska loket. Skarp i beskan men har ändå även lite fina knäckiga toner från karamellmalten. Men det är ändå beskan som markerar ölets karaktär.

Utöver dessa tillverkar bryggeriet några säsongsöl (en för varje årstid) sedan gör de även en ny öl för varje månad. I oktober var det den mörka lagern Devils Advocate som är bryggd med lagermalt men jäst som en ale, så egentligen är det en mörk ale. I november är ölen en amerikansk pale ale. De tillverkar även McEwans öl på licens och det komiska är att det är denna de tillverkar och säljer mest av. Årsproduktionen totalt ligger annars på 13 miljoner liter om jag uppfattade bryggaren rätt. Läs mer på deras hemsida: http://www.caledonianbeer.com/

Du kan också läsa mer om skotsk öl och Caledonians sorter i min nya ölbok - Öl från fat & flaska: mer än 350 sorter i 60 olika stilar. Finns att köpa på olika internetbokhandlar, ICA-butiker samt bokhandlar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar