Det är över tre månader sedan jag skrev om min hembryggningsrecept. Hur gick det till? För visst har jag bryggt några brygder sedan jul. Tre stycken närmare bestämt. Här kommer jag däremot bara skriva upp två då den tredje (en mörk veteöl) fortfarande står på primären, men smaken bådar gott.
Den första av dessa var tänkt att bli en irländsk red ale men jag vet inte om det blev så lyckat tyvärr, men god var den.
Emmas Enastående Ale ver. 2.0 3,4 % (10 liter)
Malt
1500 gram Pilsnermalt
250 gram Crystal malt
190 gram CaraRed
150 gram CaraMünch
Den första av dessa var tänkt att bli en irländsk red ale men jag vet inte om det blev så lyckat tyvärr, men god var den.
Emmas Enastående Ale ver. 2.0 3,4 % (10 liter)
Malt
1500 gram Pilsnermalt
250 gram Crystal malt
190 gram CaraRed
150 gram CaraMünch
Humle (koktid inom parantes)
Green Bullet (11,7 % alfa) 15 gram (60 min)
Green Bullet 15 gram (15 min)
Green Bullet 15 gram (15 min)
Hallertau Aroma 20 gram (15 min)
Green Bullet 15 gram (0 min)
Hallertau Aroma 25 gram (0 min)
IBU: 52
Jäst
Burton Ale (White Labs) (flytande jäst)
Klarninsgmedel
1/4 krm Protafloc (30 min kok)
Infusionsmäskning
66 grader (60 min)
78 grader (10 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1044
FG: 1018
Primärjäsning 13 dagar i 25 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 5 grader i 5 dagar
NOTERING: Karamellig och knäckig. Blygsam beska trots hög IBU. Lätt och behaglig. Session-öl. Jästen ger en tydlig smak av äpple. päron och övermogen frukt, vet inte om jag kommer använda den igen.
Brunporter 4,5 % (10 liter)
Malt
1500 gram Pilsnermalt
205 gram Caramünch
205 gram Chokladvetemlat
90 g Special B
Humle
Columbus (11,9 % alfasyra) 7 gram (60 min)
IBU: 24
IBU: 24
Jäst
S-04 (torrjäst)
Klarninsgmedel
1/4 krm Protafloc (30 min kok)
Total koktid: 120 min
Stegmäskning
62 grader (60 min)
2,5 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1050
FG: 1016
Primärjäsning 8 dagar vid 23 grader
Lagring/Klarning (ej omtappning) 5 dagar vid 5 grader
NOTERING: Fyllig, len och mycket choklad och kaffe. Beskan återhållsam. Lite sötma så som jag föredrar mina porter. Kanske byta jäst? Ringwood? Irish ale?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar