fredag 22 mars 2013

Orval - SystembolagsölOrval är ett av de sex belgiska trappistklostrerna som tillverkar öl för allmänheten. Till skillnad från de andra trappistklostren tillverkar Orval bara en sort men de är också ensamma om att just denna sort är en alldeles egen ölstil, nämligen ölstilen Orval. Den lanserades 1932 och det säregna med just detta öl är jästsorten Brettanomyces som används, vilket ger en mycket speciell karaktär av läder, sågat virke, stall, hö, hästfilt och ladugård.

Det låter kanske inte så gott, men det är det. Det är en unik smak och man kan väl säga som så att en del kommer älska den och andra avsky den. Men med tiden har många "hatare" lärt sig att älska den. Till vis del påminner Orval om lambik. Den är dock inte syrlig utan snarare väldigt torr och besk. Orval är utan tvekan ett öl man måste dricka innan man dör, Det är en upplevelse utöver det vanliga.


Foto: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Art. Nr: 1650
Land: Belgien
Stil: Orval
Volym/Pris: 330 ml/22,70 kronor
Volymprocent: 6,2 %

Orval, Brasserie de l’Abbaye Notre-Dame d’Orval
Lägg absolut inte flaskan ner när du förvarar den utan ställ den upprätt. Annars är risken mycket stor att den kommer skumma över. Den risken finns visserligen ändå så var vaksam när du öppnar den. När du väl har öppnat den och hällt upp möts du av ett kraftigt och kompakt skum och en explosion av dofter. Kryddigt, pepprigt, citrus, stenfrukt och sedan kommer de där stalltonerna också i kombination av läder och källare.

Smaken är kraftig och beskan aggressiv långt bak i gommen men kroppen är också mjuk och len. Det är en härlig mix för alla smaksinnen. Underbart komplex. Läder, sågat virke, stall, höbalar, hästfilt och ladugård. Man kan hitta lite allt möjligt i en Orval, ett öl i världsklass. Jag utmanar dig att prova den.

Betyg 5/5

Finns i dag i 22 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

3 kommentarer:

  1. Har bara testat Orval en gång och jösses vad "svår" den är. Kan inte påstå att jag fick någon direkt mersmak men eftersom i stort sett alla säger att man måste ge ett öl som Orval lite tid så kommer jag nog köpa fler flaskor i framtiden. Frågan är bara hur många som krävs innan man blir omvänd. :)

    SvaraRadera
  2. när allt kommer omkring - världens bästa öl!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Den var perfekt till påskmiddagen. Jag tyckte det lät otroligt det där med hästfilt men är benägen att hålla med. Hur som helst så känner jag mig mycket nöjd med Orval.

    SvaraRadera