onsdag 20 mars 2013

God Lager - Systembolagsöl


För många är lageröl bara slentrian ljus lageröl eller i värsta fall bara en stor stark. Men lageröl finns i en mängd olika stilar där de flesta härstammar från det land där lagerölets skapades - Tyskland. Dortmunder får väl sägas tillhör en av de ovanligaste lagerölsstilarna i dag. Den härstammar från den tyska staden Dortmund och kallas även i bland export då den från början togs fram som ett exportöl. Från början var ölet från Dortmund mörkt och vetebaserat men när den ljusa lagern blev allt mer populär i mitten och slutet av 1800-talet togs en ljus variant fram år 1873.

Tack vare de höga halterna av sulfatjoner och karbonater som fanns i stadens vatten blev resultatet ett ännu torrare och fylligare öl än andra humlerika lageröl. Tack vare vattnet behövde man inte heller tillsätta lika mycket humle för att öppna önskad beska och torrhet. Vattnet var med andra ord väldigt likt det de hade i den engelska staden Burton-Upon-Trent, där india pale ale skapades. Således kan man säga att dortmunder är lagerölets svar på india pale ale.
Foto: Nils Oscar Company

Art. Nr: 1305
Land: Sverige
Stil: Dortmunder
Volym/Pris: 330 ml/18,90 kronor
Volymprocent: 5,3 %

God Lager, Nils Oscar Company
God Lager är en dortmunder av yppersta världsklass. Den är fyllig, torr och kraftigt besk men ändå mjuk och len i gommen. Humlen markerar sin närvaro i beskan men inte lika mycket i smaken och aromen. Nej, smaken står istället malten för i form av en söt, krämig och knäckig känsla som för tankarna till nygräddat bröd.

Det som skiljer Nils Oscar från många andra svenska bryggerier är att de tillverkar sin egen malt som de sedan använder i sina öl, så även denna där deras egen wienermalt används. Wienermalt är en maltsort som lite mer rostad en vanlig ljus pilsnermalt. Vad ska man säga mer? Namnet på ölet ljuger inte, så enkelt är det.

God Lager har också länge varit det mest sålda mikrobryggda ölet i Sverige men om detta fortfarande stämmer i dag är jag osäker på.

Betyg 5/5

Finns i dag i 344 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar