onsdag 13 mars 2013

Old Tom - Systembolagsöl


Vi är inte direkt bortskämda med barley wine och old ale i bolagets fasta sortiment. Faktum är att det numera endast finns en enda i den kategorin - Old Tom. Detta öl har många år på nacken då det skapades för första gången 1899 av den dåvarande bryggmästaren på Robinson Brewery, Alfred Munton. Än i dag bryggs den efter samma recept. Namnet Old Tom kommer från bryggeriets katt som bodde där under den tiden.

Old Tom är en slags blandning av en barley wine och en old ale och för att förvirra ytterligare så skriver bryggeriet strong ale på etiketten (eller flaskan). Så man kan säga att det är en blandning av flera olika ölstilar. Bryggeriet kallas i dag även Unicorn Brewery och är beläget i den nordengelska staden Stockport.

Foto: Wicked Wine AB

Art. Nr: 1624
Land: Storbritannien
Stil: Old Ale/Barley Wine
Volym/Pris: 330 ml/24,80 kronor
Volymprocent: 8,5 %

Old Tom The Original, Frederic Robinson Brewery
Är du en renodlad humlenörd så kan jag med en gång säga att det här inte är något för dig. I denna exceptionella barley wine/old ale är det maltens sötma och fyllighet som står i förgrunden och gör sig så stor att en gigantisk skugga kastas över den lilla humlen. Doften präglas av mörk torkad frukt, melass och choklad. Sedan fortsätter det i munnen med en kraftig och len karaktär och toner av mörka bära och frukter, choklad, kaffe och mörk sirap. Eftersmaken är lång och harmonisk, men beskan får man verkligen leta efter. Man får verkligen en känsla av att detta är ett gammalt recept och att det var såhär som många sorter smakade förr i tiden, men som i dag tyvärr överskuggas av all humlehysteri.

Betyg 5/5

Finns i dag i 70 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

1 kommentar:

  1. Har sett den och har fingrat på den på SB, men har aldrig fått för mig att köpa den. Så nästa gång så blir det väl att köpa en flaska. Tack för tipset

    SvaraRadera