lördag 13 april 2013

Göteborgs Öl- och Whiskymässa


Det är 16 år sedan det arrangerades en ölmässa i Göteborg senast (om man bortser från SM i hembryggning som hölls 2010) men comebacken var inte så smärtfri som arrangörerna hade hoppats på. Efterlängtad var den däremot vilket tyvärr många av besökarna fick erfara. Närmare 1500 fick vända i dörren fast de hade köpt förköpsbiljett. Anledningen var att arrangörerna sålda för många biljetter i kassan redan när mässan öppnade klockan 15.00 så när sedan klockan närmade sig sex så var det fullt på mässan. Mer om detta kan ni läsa på GP HÄR. Förhoppningsvis blir det bättre  i dag under lördagen.

Personligen slapp jag köa då jag hade pressleg men väl inne började kön då jag skulle köpa värdekuponger att handla för. Tyvärr fanns det bara två ställen man kunde göra detta på (alldeles för få) men det gick även att köpa biljetter på nätet i förväg, något som jag missade. Jag gillar dock själva systemet med kuponger och då slipper även utställarna hantera  kassor vilket jag kan tänka mig att de uppskattar.

Å andra sidan så är det också första gången som en mässa arrangeras i Göteborg på över 15 år och trots  skavankerna som uppstod är det väldigt roligt att det kommit en mässa hittat hit igen. Nästa år kommer de även utöka ytan och antalet dagar (tors-lör, 10-12 april) så då ska det förhoppningsvis gå smidigare till.

Men vad fanns det då att tillgå och njuta av på mässan. Ja, en del. En trevlig överraskning var ett tyskt bryggeri vid namn Pfungstädter som hade alla möjliga olika tyska ölstilar. Bland annat en schwarzbier som var härligt rostad men samtidigt frisk. De berättade att de ska ta fram en 3,5 % öl till dagligvaruhandeln där de kommer brygga en ljus starköl som de sedan kommer späda med sin alkoholfria variant (istället för med vatten) vilket jag tycker låter mycket spännande. Deras mål är även att alla deras sorter (schwarzbier, veteöl, pils med mera) kommer finnas i en starkölsvariant samt en alkoholfri variant.

Annars var det väl de svenska bryggerierna som drog störst intresse. Många fanns där, men många saknades också.

Mässan stora höjdare för min del var annars Wisby Mörk Det sjunde inseglet. En underbart krämig mörk lager med kraftigt chokladkaraktär.

Brekeriet hade många trevliga saker däribland Trigo, en vetesaison på cask som var både frisk och kryddig och underbart balanserad.

Tre andra höjdare var American Mild från Oceanbryggeriet som hade en mjuk maltighet men fina knäck och chokladtoner samt lambiken Grand Crew från Malmö Brygghus. Syrlig och träig och mycket mycket bra. Slutligen också Köpingshus Swarth, en mörk mild med tydligt rostade kaffetoner och mörk choklad.

Passa även på att besöka Dugges monter där du även hittar Electric Nurse. De har med sig sin populära påsköl men som har en liten twist. Den kallas nu Spring ale och är torrhumlad med den amerikanska citrushumlen centennial.

Men det var inte bara bryggerier där utan även två av Göteborgs allra främsta ölkrogar - The Rover samt Ölrepubliken. De delade gemensam monter och bjöd på alla möjliga olika sorter. Bland annat Lentehop från De Molen som en explosion av citrusfrukter.

Så överlag var det en mycket trevlig mässa och det som slog mig mest var att trots att det var riktigt mycket folk blev det aldrig särskilt varmt eller syrefattigt som det lätt kan bli på mässor. Sedan vill jag ge ett stort plus för alla sittplatser som fanns att tillgå något som det är oerhört ont om på Ölmässan i Stockholm.

Ser fram emot nästa år.

2 kommentarer:

  1. Fast det har väl ändå funnits "Gothenburg Beer Festival" ett par år? ;) Både på GLTK, på City Pub och på Haket.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det var hemskt mässan. Alla var super berusade. Det var inget direkt provsmakning, det var bara supande. BTW jag har jobbat på mässan och upplevt att folk inte direkt provsmakade det var en orgie av `drinking` kommer aldrig tillbaka.

    SvaraRadera