Grundölet fick bli en Saison eftersom den ölstilen gifter sig väldigt väl med frukt och bär.
Efter jäsningen delade jag upp batchen där hälften fick stå en vecka med rabarbern i. Resultatet blev fantastisk. En härligt syrlig karaktär som för tankarna till lambik.
Rabarbersaison (10 liter)
Malt
2500 gram Pilsnermalt
325 gram Vetemalt
Humle och smakgivare
Southern Promise (11,4 %) 10 gram (60 min kok)
Honung 175 gram (5 min kok)
Southern Promise 10 gram (2 min kok)
Southern Promise 10 gram (0 min kok, tillsatt när vört kylts till 80 grader)
Brew In a Bag-metod
13 liter mäskvatten
5 liter lakvatten (75 grader)
Mäska vid 63 grader i 60 minuter
Jäst
1 paket Belle Saison
OG 1066
FG 1008
Primärjäsning
18 grader i 1 vecka.
Sekundärjäsning
5 liter i en jäshink
4 liter i en jäshink PLUS 2 kg rabarber (som fått koka med någon deciliter vatten i 5 minuter)
Låt stå i kylskåp eller rumstemperatur i 1 vecka.
OBS! Ett tips är att ha rabarbern i humlepåsar under sekundärjäsningen så går silning lättare.
Buteljering
Buteljera med 7 gram socker per liter.
Hej
SvaraRaderaÄlskar rabarber, detta måste jag testa när det finns rabarber igen.
Varför delade du? Vad gjorde du med den andra delen?
//Lars
Hej Lars,
SvaraRaderaDen andra delen var bara vanlig saison. Anledningen till att jag delade var för att jag hade ingen aning om hur rabarbern skulle bli i ölet. Men det blev succé! Nästa gång blir det hel batch med rabarber.
Bra då vet jag. När du tar hela satsen dubblar du då mängden rabarber?
RaderaTack för info. bara att vänta på att rabarberna börjar växa.
//Lars
Ja, jag tar 500 gram per liter vört. Så om det är 10 liter blir det 5 kg istället.
SvaraRaderaHör gärna av dig med resultatet!
/Peter
Spännande!
SvaraRaderaHej Bo! Det verkade som din kommentar försvann men jag hann läsa den. Ja, man kan verkligen säga att man torrhumlar med rabarber. Eller kanske torrabarbrar :)
SvaraRadera