onsdag 19 augusti 2015

Klövsjö Gårdsbryggeri


För tre veckor sedan var jag och min fru på väg upp till Kolåsen i norra Jämtland och på vägen körde vi igenom Sveriges vackraste by, Klövsjö. När vi dessutom passerade en skylt markerat bryggeri var det bara att vända tillbaka och svänga in på den lilla grusvägen.

Vi hade ingen aning om vad vi kunde vänta oss då jag inte hört talas om bryggeriet tidigare. Det ploppar upp så många bryggerier i Sverige i dag att det i princip är omöjligt att hålla koll på samtliga. Efter ett hudratal meter anlände vi till en liten byggnad som inte så mycket ut för världen. Med en skylt avslöjade att här låg Klövsjö Gårdsbryggeri

Vi parkerade och klev in och där infann sig WOW-upplevelsen. Det var långt i tak och gamla träbalkar satt kvar i taket och på väggarna. Även dörrkarmarna var av äldre snitt med stora tjocka balkar i mörkt (nästan kolsvart) trä.

Direkt till höger hade de en liten butik där de sålde två egenbryggda lättöl (en mörk och en ljus) samt en välhumlad folköl. Folkölen var inget vidare, men lättölen var förmodligen de godaste lättölsbrygderna jag någonsin druckit. Den mörka var bland annat bryggd med maltodextrin vilket gjorde den väldigt fyllig och den ljusa innehöll bland annat honung. Mycket smakrika. De sålde även tröjor, brickor och deras egna unika glas som endast fanns i 300 exemplar vardera.

Mittemot butiken låg bryggeriet samt en restaurang. Där kunde man köpa deras starköl också. Tror det var närmare 10 sorter med allt från milk stout till saison. Bara på flaska och inga fat. Här såldes självklart även lättölen och folkölet också. Maten var väldigt norrländsk med bland annat renklämma, som vi åt.

Medan min fru drack den mörka lättölen och jag tog deras egna veteöl Onkel Weiss. Den var av sydtysk typ och hade alla de klassiska smakerna av skumbanan och kryddnejlika. Fyllig och men ändå frisk.

Så har du vägarna förbi Klövsjö i Jämtland så kan jag verkligen rekommendera ett stopp här om inte annat bara för att köpa med sig deras lättöl. Läs mer om bryggeriet på deras hemsida: http://www.kgb-bryggeri.se/index2.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar