torsdag 10 september 2015

Vill du ha humlepigg öl? Brygg ditt eget...


Ända sedan IPA och andra humledominerande ölsorter blev populärt har det pratats mycket (eller tjatats kanske är en bättre benämning) på humletrötta öl hit och dit. Särskilt de amerikanska märkena. Att just dessa är humletrötta är väl egentligen inte ett dugg konstigt då ölen fraktas från USA och landet ligger inte direkt granne med Sverige.

Nåväl, hur löser man då detta problem om man trånar efter en färsk humlebomb? Tja, man kan alltid köpa sådana som är tillverkade i Sverige (men visst kan dessa också vara trötta). Eller så kan man gå till en bryggeri och fråga om man kan få köpa ett av deras öl direkt när flaskan har buteljerats på bandet (eller om det nu gör för hand). Nej, just det! Det går ju inte att köpa öl direkt från bryggerierna i det här landet...

Då kommer jag osökt fram till den tredje lösningen som är att du helt enkelt brygger ditt eget öl med så mycket humle som du själv önskar. Du kan till och med välja exakt de sorter du vill ha. Hörde jag någon säga Mosaic?

Vad ska man då tänka på när man brygger sin egen humlebomb?

Val av humlesorter och mängd
I dag finns det en uppsjö av olika humlesorter från en rad olika länder. De amerikanska sorterna får väl ändå anses vara dem som är mest förknippade med humlerika öl. Cascade, Mosaic, Centenniel, Chinook och Simcoe är några exempel. Dessa ger tydlig karaktär av citrus och tall.

Nya zeeländska och australienska sorter har mer bär och frukttoner. Medan engelska och tyska är jordiga och blommiga.

Mängden du bör använda varierar såklart beroende på vilket typ av öl du vill brygga. Pale ale? IPA? Dubbel IPA? Du kan ha allt från 5 gram humle per liter färdig mängd vört upp till 20 gram (ja även mer än så). Så om du ska brygga tio liter med 10 gram per liter så blir det totalt 100 gram. Och ett paket humle innehåller oftast just 100 gram.

Du kan även blanda olika sorter men ta inte för många olika, då är det lätt att de tar ut varandra. Ungefär som för många olika kryddor i en soppa. 3 olika är lagom skulle jag vilja säga, men det går givetvis bra med bara en sort om det nu är så att du har en favorit.

Humleschema 
Humleschema är benämningen på den ordning man lägger i humlen. Det vill säga hur mycket humle man lägger i vid en specifik tidpunkt under kokning.

Till exempel:

10 gram 20 minuter från kokets slut
15 gram 15 minuter från kokets slut
20 gram 10 minuter från kokets slut

Och så vidare...

Några tips:


  • X gram humle var 5:e minut från minut 60.
  • X gram humle var 10:e minut från minut 60.
  • Mer humle när det är mellan 30 och 10 minuter kvar av koktiden ger mer smak.
  • Mer humle mot slutet av koktiden, till och med under kylningen, ger mer arom.
  • Man kan välja att tillsätta samma mängd humle hela tiden vilket ger mer balanserad karaktär.
  • Man kan välja att tillsätta mer och mer humle ju närmare kokets slut vilket ger en mer aggressiv profil.

Torrhumla
Att torrhumla innebär att man tillsätter humle i brygden efter avslutad jäsning, dvs under lagringen. Det ger en kraftigare humlearom i det färdiga ölet. 1-2 gram humle per liter brukar vara lagom. Låt det dra max en vecka, annars kan det blir för gräsig smak.

Socker och malt
Det kan vara en idé att tillsätta socker under kokning så att ölet jäser ut mer och blir torrare. Mindre maltighet, mer humlekaraktär. Om man nu vill ha sin IPA (eller vad det nu är) torr och stram. Andelen socker bör vara ungefär 5 % av den totala maltmängden.

Håll malten så enkel som möjligt. Det är inte fel att bara köra basmalt. Men man kan också lägga till lite karamellmalt också, men helst inte mer än 5 % av maltmängden.

Val av jäst
De flesta bryggare är överens om att torrjästen US-05 från Fermentis är det klart bästa valet när man brygger en humlerik ale. Men var inte rädd att prova andra jästsorter. En humlesort kan till exempel smaka helt annorlunda om du använder S-04 istället för US-05, för att dra ett exempel.


Vill du veta mer om hembryggning kan du läsa mer om det i min bok Ölbryggarboken - Brygg ditt öl hemma som du hittar i någon bryggeributik runt om i landet, på Humlegårdens Ekolager (www.humle.se),internetbokhandeln eller vanlig bokhandel. Mitt tips är dock att införskaffa den på samma plats där du även kan köpa råvaror och utrustning.

Lycka till med humlebomben!

1 kommentar:

  1. Tusen tack för en bra guide :) Ska se ifall jag köper din bok inom snar framtid / Nybliven amatörbryggare

    SvaraRadera