fredag 27 maj 2011

Veckans öltips: Brännskär Brown Ale


Veckans öltips från Fat & flaska ä en av Sveriges främsta och mest köpvärda ölsorter både på fat och på flaska enligt mig. Brännskär Brown Ale (5,3 %) tillverkas av Nynäshamns Ångbryggeri och är en av deras säsongsöl. Den brukar vara tillgänglig kring april-maj varje år och finns så långt lagret räcker, vilket brukar vara till augusti. I dagsläget börjar den dyka på välsorterade ölkrogar runt om i landet. Man kan dock även beställa en låda med 20 flaskor på Systembolaget - länk HÄR. Så beställ nu med en gång och njut i sommar.

Brännskär är en amerikansk brown ale som förutom malt, humle, jäst och vatten även innehåller rörsocker och honung vilket ger den en härlig mjuk sötma. Sötman tar inte på något sätt över utan balanseras väl men en fin humletorrhet.

Doften präglas av karamell och kola och även en hel del choklad. Personligen tycker jag att den helt enkelt doftar vår.

Smaken är fyllig, mjuk och len. Till en början känner man den fin honungs- och karamellsötman medan det långt bak i gommen övergår till en rejäl humlebeska och torrhet från citrusbetonade humlen. Man kan även känna svaga toner av torkad frukt.

Ett underbart öl! Beställ nu eller spring ut på krogen och drick den innan den tar slut för i år.


1 kommentar: