onsdag 8 juni 2011

Veckans öltips: Jämtlands Oatmeal PorterSystembolaget består av ett ordinarie sortiment, ett tillfälligt sortiment och ett beställningssortiment. I det ordinarie sortimentet finns de sorter som du hittar i butikerna och som alltid finns. Det tillfälliga är nyheter som tycker upp varje månad och stannar så långt lagret räcker. Sedan finns beställningssortimentet. I detta sortiment finns en uppsjö av olika ölsorter från världens alla hörn men tyvärr är det väldigt få som utför beställningar. Det kan bero på en rad saker:

 • Folk tycker att det är krångligt.
 • Folk vet inte att sortimentet finns.
 • Oftast måste man beställa ett helt kolli, 12, 15, 20 eller 24 flaskor beroende på vilken sort det är.
Med dagens e-beställning är det alls krångligt att beställa. Gå in HÄR och följ instruktionerna. Däremot kan folk ta avstånd då man måste beställa flera flaskor av samma sort, tillskillnad mot vin. Men varför inte gå ihop några kompisar och dela på en låda så är problemet löst.

Och nu till veckans öltips som såklart är en öl i beställningssortimentet - Jämtlands Oatmeal Porter 4,8 % från Jämtlands Bryggeri. Beställ den HÄR.

Färgen är mörkbrun till svart med en svag röd ton, skummet är vitt och fast. Doften för genast tankarna åt gräsig humle och kraftig espresso. Även toner av choklad kan hittas. Smaken är len och behaglig med en fin beska i avslutningen. Även här finns espresso- och humletoner. Men även en del havre. Tänk havrekakor doppade i lite choklad.

Detta är en mycket behaglig porter som kan drickas både direkt från kylskåpet eller skafferiet. Ett måste i sommar och resten av året.


3 kommentarer:

 1. Mitt jämtländska hjärta måste köpa snart. Tycker Jämtlands IPA är rätt trevlig oxå. Ska dricka mycket "sessions" i sommar, har druckit allt för starka öl den senaste tiden. Har 400-600 öl i källaren, har tappat räkningen, men jag har fan aldrig något att dricka.

  SvaraRadera
 2. Haha! kul kommentar, jag sitter i en mycket liknande situation. många triplar, BWs, imp-stouts och så vidare. Så nu är jag på ett uppdrag att brygga öl som är för törsten (sessions).

  Eftersom de här ölen tar slut snabbare så får man brygga oftare! Perfekt!

  På tal om Sessions så är Pilgrim fortfarande den bästa session-ölen jag fått i mig. Så jag har fullt tillit till den här ölen med.

  SvaraRadera