lördag 21 maj 2011

Kalasvete

I onsdags passerade jag 30 vårar och i dag är det 30-årsfest så för två veckor sedan (4/5) bryggde jag ett mörkt veteöl till denna tillställning. Provsmakade lite i går och jag måste säga att jag är ganska nöjd. Den kanske blev lite väl maltig för en veteöl, även om de mörka varianterna kan vara det ibland. Ångrar även något att jag inte lade i någon smakhumle. Hade nog blivit lite bättre. En lärdom till nästa gång.


Kalasvete (10 liter)

Malt
1250 gram Vetemalt
750 gram Bohemian Floor Malt (Golvmältad pilsnermalt)
250 gram Münchnermalt
150 gram Cara Aroma
50 gram Svartmalt
50 gram Pale Chocolate Malt

Humle (koktid inom parantes)
Aurora (9,2% alfa) 6 gram (60 min)
Sterling 14 gram (5 min)
Cascade 10 gram (Torrhumling, 6 dagar under sekundärjäsningen)

IBU: 16


Jäst
Bavarian Wheat (White Labs)


Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)


Total koktid: 65 min

Stegmäskning
42 grader (20 min)

67 garder (60 min)


Utmäskning
75 grader (5 min)


Primarjäsning

8 dagar vid 23 grader.

Sekundärjäsning

6 dagar vid 9 grader

Tappning

På fat. 1,5 bar vid 9 grader.


OG: 1056

FG: 1014

Alkoholhalt: 5,6 %

2 kommentarer: