torsdag 16 september 2010

Premiär för mörkt veteöl

Sedan jag började brygga i januari 2008 så har jag genomfört över 40 olika brygder (detta är min 44:e) men aldrig ett mörkt veteöl. Givetvis fick det bli någon ordning på detta så därför var det bara att börja brygga idag. Tidigare har jag genomfört tre olika veteöl - en vanlig sydtysk, en veterökipa, en sydtysk smaksatt med björnbär samt en sydtysk veteöl smaksatt med saffran (inför julen såklart).

Öltypen veteöl skapades i Bayern år 1605 och fick då endast bryggas vid hoven. Ett kungligt öl med andra ord. Veteöl brukar delas in i tre olika stilar - Sydtyskt veteöl, belgisk veteöl (även kallad wit) samt berliner weisse. Det sydtyska veteölet följer oftast reinheitsgebot vilket innebär att endast malt, humle, jäst och vatten får användas. Dessutom ska minst 50 % av maltmängden består av vetemalt. Belgisk veteöl (witbier) skiljer sig en hel del då man i witbier använder sig av omältat vete och mindre vetemalt. Dessutom kryddas ölet med koriander, curacao och pommerans. Berliner weisse är i sin tur det mest ovanliga veteölet och tillverkas nästan uteslutande i Berlin. Den har en mycket syrlig smak som kommer från jästen och mjölksyrebakterier. Många brukar därför blanda i söta essenser och safter, baserat på frukter eller örter, för att neutralisera smaken.

Sedan finns det olika varianter av veteöl som vanligtvis är baserat på de ovannämnda stilarna, särskilt sydtyskt veteöl. Vetebock (extra starkt och fylligt veteöl) och mörkt veteöl (Dunkel Weissen) är två vanliga.

I mörkt veteöl använder man oftast mer aromatisk och knäckig malt som till exempel münchnermalt, aromatic malt eller olika karamellmalter. Detta för att få en maltigare och fylligare veteöl. Man kan även slänga i lite svartmalt, rostat korn eller/och chokladmalt för att få ölet mörkare och ge det en bredare smak, precis som jag gjort i mitt recept.

Svarta vettet

Recept för 10 liter

Malt
1000 gram Mörk vetemalt
750 gram Pilsnermalt
105 gram Aromaticmalt
50 gram Svartmalt
50 gram Pale Chocolate Malt
45 gram Cara Aroma


Humle (koktid inom parantes)
Rakau 5 gram (60 min)
Pacifica 9 gram (15 min)
Pacifica 9 gram (3 min)

Jäst
1 paket German Wheat (Brewer's Choice 3333 Activator)

Total koktid: 90 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)
Mäskade med 5 liter vatten.

45 grader (20 min)
52 grader (30 min)
65 grader (90 min)
75 grader (5 min)

Lakning
Lakade med 12 liter (78 grader) och samlade upp 15 liter.

Vattenbehandling
3 krm Kalciumklorid i lakvattnet

Klarningsmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok i vörten)

OG 1046

Var bara tvungen att experimentera lite i receptet genom att använda nya zeeländsk humle. Dessutom ska sorterna från detta ö-land passa mycket bra i veteöl... sägs det.


8 kommentarer:

 1. Ser väldigt intressant ut. Själv brygger jag endast extrakt ännu men ska snart gå över till all grain. Ska prova brygga en amerikansk humlad hefeweizen. Fick iden från http://www.themadfermentationist.com/2010/07/hoppy-german-american-wheat-recipe.html

  Berätta gärna sedan hur din öl blev.

  SvaraRadera
 2. Då har du något att se fram emot. Minns själv steget från extrakt till all grain. Helt klart ett annat sätt att brygga. Mer "finlir" om man kan säga så. Och roligare!

  Ett tips om du ska brygga veteöl är att inte överstiga 50 % vetemalt i den totala maltmängden. Vete har en förmåga att stoppa igen lakning nåt så in i... Det allra bästa är att krossa malten själv och då inte göra det allt för finmalet. Köper man färdigkrossad är det oftast på tok för finmalet (vetemalt alltså).

  Återkommer med feedback!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag funderar på att göra en vete med frukt eller bär också, mest så sambon ska ha nåt gött också. Hur blev din med björnbär? Annars funderat på att experimentera lite med nästa batch o göra en Pale Ale och jäsa halva med en lagerjäst varmt, ala anchor steam. och sen jäsa andra halvan med witjäst och smaksätta med gröna äpplen. Vad tror du om det? Mvh Eberlund, olradet.se

  SvaraRadera
 4. Björnbärsveten blev kanon! Smakade lite som en mildare fruktlambik. Hade 1200 gram Björnbär i 9 liter öl under sekundären i 28 dagar. Tänk bara på att koka bären lite innan ifall du använder vilda bär. Detta för att få bort vildjästen och andra bakterier.

  Ditt experiment låter väldigt kul och lovande! Den syrliga smaken från äpplena kan gå fint ihop med syrligehten i witbierjästen. Jag har jäst med lagerjäst vid 16-17 grader tidigare och de blev extremt lagerlika. Ena gången var med en torrjäst och den andra var med den flytande jästen Calfornia Lager (som är gjord för steamöl eller ångöl som man också säger). Ska hålla utkik på din blogg.

  Det finns ju förövrigt en alkoholfri öl på bolaget (San Miguel 0,0%) som är smaksatt med äpple. Har du provat den?

  SvaraRadera
 5. Söldenauer Schloss Weisse är bästa veteölet.

  För ölintresserade

  SvaraRadera
 6. Nej inte provat den San Miguel, kanke man skulle göra då. men kommer antalgigen kännas lite tunn i jämförelse

  SvaraRadera
 7. eberlund: Tunn är en underdrift, den smakar som äppeljuice men med lite malt och humletoner.

  Annars finns ju Lindemans Apple. Visserligen en lambik men inte i närheten så syrlig som andra lambikvarianter kan vara. Provat den?

  SvaraRadera