fredag 3 september 2010

Besökvärda pubar i Edinburgh


Till vänster fasaden på Halfway House och till höger interiören på Standing Order.

I våras var jag och Emma i Edinburgh, Skottland, som jag skrivit lite om HÄR men sedan tog det stopp med skrivandet därifrån. Överhuvudtaget har det varit oerhört snålt med bloggskrivandet under vår och sommar. Bokskirvandet har fått komma i första hand.


Fasaden på The Kay's.

Men nu är dags för lite Edinburgh-skriverier igen eller i synnerhet pubarna i staden. Faktum är att det inte finns många pubar i staden som gjort mig besviken. Ofta finns det kanske inte så många sorter på varje pub (i snitt 4-5 stycken) men de håller alltid hög klass och så serveras alen nästan alltid med real ale-teknik. Vilket man inte är bortskämd med här hemma i Sverige. Dessutom finns det alltid sorter från små bryggerier och ofta även från något lokalt bryggeri. Öl från bryggeriet Stewart Brewing (utanför Edinburgh) fanns ofta. Riktigt trevliga välbalanserade sorter som jag hoppas kommer dyka upp i Sverige inom en snar framtid.


Bardisken på Blue Blazer.

Sedan är även Storbritanniens de lågalkoholhaltiga ölens mecka. Och trots den låga alkoholhalten är många sorter riktigt fylliga och smakrika. Anledningen till detta är att många sorter har en relativt hög restsötma (dvs ölet har inte jäst ut till fullo) vilket gör att ölet får en fyllig kropp trots den låga alkoholhalten. Dessutom kan man hitta den i dag relativt ovanliga ölstilen mild. Påminner lite om en brown ale men ofta lägre alkoholstyrka och inte lika syrlig. Beskan är ofta nästintill obefintlig vilket större plats åt den rostade och chokladiga malten. Mild är ganska vanligt på puben både i England och Skottland men i andra länder lyser den med sin frånvaro, tyvärr. Den gör sig ofta bäst som real ale vilken kan vara en av anledningarna att vi inte ser sorten i Sverige. Oceanbryggeriet har däremot en mycket trevlig Dark Mild som man ibland kan hitta under hösten på krogar i Göteborg. Snart dags då?

Något som också fascinerar mig är hur de häller upp ölen på puben i Edinburgh och säkerligen i hela Storbritannien. Där är det verkligen noll millimeter skum som gäller, både på real ale och "vanlig" kolsyrad öl. Dessutom ska ölet alltid rinna över kanten innan det serveras. En pint ska det vara, inte mindre.4 pubar ni bör besöka:

 • Kay's Bar (Mysig liten pub där gamla whiskytunnor klär väggarna. Beläget i ett lugnt bostadsområde . Cirka 8 olika real ale)
 • Halfway House (En av de minsta pubarna jag sett i mitt liv, mindre än 20 kvadrat. Känns som att stiga in i på ett stationshus för tåg. Vald till årets pub i Storbritannien 2009. Alltid fyra real ale på fat från mindre bryggerier från England och Skottland.)
 • Blue Blazer (Härlig klassisk träinredning med ett imponerande ölutbud. 6 olika real ale där det oftast är märken från Skottska bryggerier.)
 • Standing Order (Ingår i kedjan Weatherspoon som finns på flera platser i hela Storbritannien. Ungefär som vår The Bishops Arms. Här har man både billig öl, under 2 pund för en pint, och brett utbud. 15-20 real ale och varje år har de även real ale festival då utbudet ökar och varierar från dag till dag. Då kan man även köpa tre 1/3 pint till priset av en hel pint. Tror jag provade närmare 60 olika sorter på 4 dagar när jag var där sist!)

4 kommentarer:

 1. Halfway House längtar man tillbaka till ibland. Väldigt mysigt ställe. Åt god bangers & mash samt drack Harvistoun Bitter & Twisted och Cairngorm Nessies Monster Mash. Både i riktigt bra skik.

  Blir ett självklart återbesök nästa gång jag är i stan.

  SvaraRadera
 2. Fick din bok, Öl, kunskap ger mersmak, av min kära fästmö idag. Trevlig och intressant bok du har fått ihop. Passar utmärkt för mig som har dåligt med kunskap men törstar efter mer. (Den fungerar säkert för de kunniga också) Ser med spänning fram emot kommande bok/böcker.

  SvaraRadera
 3. Beer-naise: Kul att du tyckte om boken. Jo, tanken är att den ska ge kunskap för dem som inte kan så mycket men vill lära sig. Samtidigt är det också meningen att även de redan kunniga ska lära sig ett och annat nytt. Förhoppningsvis kommer jag med en ny ölbok med lite annorlunda inriktning våren 2011.

  SvaraRadera
 4. Vi ska dit nästa månad, längtar ännu mer nu efter att ha läst ditt inlägg.

  SvaraRadera