lördag 26 juni 2010

Nils Oscar Julöl Årgång 2001Ytterligare en midsommar är förbi med gott dricka, mat och sällskap. Så vad passar bättre så här dagen efter under en solig midsommardag än en recension av en 9 år gammal julöl...

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så går det att privatimportera äldre årgångar av Nils Oscars Julöl (ej kollikrav) där årgång 2001 är den äldsta. Och det är just denna som jag har provat. Har även beställt 2002, 2003 och 2004.

Hur skulle då denna 9-åriga julöl smaka och dofta? Har den klarat lagringen? Eller skulle det bara bli ett öl för vasken...

Redan vid öppnandet möts jag av stor förvåning... det är kolsyra kvar. Inget jag hade väntat mig men det var heller inte någon nackdel i detta öl.

Doften är extremt mogen med kraftig karaktär av russin, torkade frukter, sirap och lite alkohol. Tycker även att jag känner toner av jordkällare. Mycket lovande!

Smaken är inte heller någon besvikelse. Len och mjuk vätska. Likt doften är det mycket russin och torkade frukter, aprikos, fikon, choklad och norsk brunost. Kanske även lite rom- och konjakstoner. En tät, koncentrerad och fyllig smak. Ett öl jag mer än gärna dricker året om, särskilt under vintern. Ett öl i mästarklass! Mer lagrat öl åt folket.

10 av 10

Tack alla på Nils Oscar för att ni gör det möjligt för oss entusiaster att dricka dessa rariteter.

4 kommentarer:

 1. Hej! Hur gör man om jag vill ha en 2001 flaska? Finns det någong art nr som man ger till Systemet?

  SvaraRadera
 2. Låter väldigt intressant. Jag beställde några årgångar för ett par veckor sedan, återstår att se hur lång väntetiden blir.

  SvaraRadera
 3. Yury: Du gör helt enkelt en privatimportbeställning. Blanketter finns på bolagets hemsida - http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Privatimport/

  Fyll i uppgifterna och skicka iväg sedan kommer en offert tillbaka med pris per flaska och då är det bara för dig att godkänna eller inte godkänna.

  Gyllenbock: Väntetiden är helt klart den värsta biten. har för mig att det tog 2-3 månader för mina att anlända (men då var det visserligen lite strul med mitt bolag). Ska bli kul att se vad du tycker om dem.

  SvaraRadera
 4. Fick tidigare detta svar:

  Det stämmer att man kan beställa enstaka flaskor av våra julöl. Med undantag fr 2005 har vi alla årgångar från 2001. Hop yard är tillfälligt slut men kommer igen o då i beställnings sortimentet. God ale finns idag.

  SvaraRadera