tisdag 16 mars 2010

Lageröl från Sigtuna och Ocean

När jag var i Stockholm förra veckan hade min goda vän och författarkollega Jonas lyckats få tag på ett gäng av Sigtuna Brygghus nya lager Sigtuna East River Lager. Den finns i systembolagets beställningssortiment men kan dock bara beställas i hela kollin (20 flaskor).

Någon utförlig recension blev det dock aldrig då jag efter Vildmarksmässan var alldeles för trött för dyka djupare in i smaker och dofter. Men gott var det, riktigt gott! En härlig humlesmak och aromer möttes fint med en käckig maltighet. Tyckte den påminde en hel del om deras Oktoberfest Märzen som kom förra året. Däremot var det avsevärt större humlebett i denna. Lageröl i världsklass!

En annan lager som provades var Ocean 12 Plaro Lager från Oceanbryggeriet. Oceanbryggeriet har medvetet en tämligen låg kolsyra på sin ölsorter. När jag pratade med en av bryggarna i höstat så var anledningen till detta att de vill att alla sina öl ska ha en real-ale karaktär. Vilket de också får.

Hur blir då denna låga kolsyra i ett lageröl? Helt förtäffligt måste jag säga! Det kommer fram fler smaker och dofter som annars kan försvinna vid andra lageröls höga kolsyra. 12 plato lager har tydliga toner av sommarbär som krusbär, jordgubb och hallon. Beskan är mjuk och ligger kvar länge i munnen. Men visst, den återhållsamma kolsyran för givetvis tankarna åt en brittisk pale ale snarare än en lager. Men det spelar ingen roll när det är så här smarrigt!

Ocean 12 Plato Lager finns i beställningssortimentet men även denna kan bara beställas i hela kollin (20 flaskor) och dessutom bara i O län. Däremot finns den på Systembolaget i Gårda, Göteborg (Focushuset). Där kan man köpa flaskor styckvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar