onsdag 17 mars 2010

En liten anekdot såhär kring St. Patricks Day

Idag är det Irländarnas nationaldag St. Patricks Day och jag tänkte passa på att berätta en liten anekdot om en svart dryck som jag förmodar dricks ganska flitigt idag:

När jag skrev Sveriges Ölkrogar och besökte Captain Cook i Östersund fick jag höra en mycket härlig historia.

Det var en sen kväll på den ovannämda ölkrogen och baren var smockfull. Då kom en äldre herre framstaplade och bad om en Guinness. Han fick som ville men när pinten ställdes ner framför honom tittade han suspekt på glaset och kände på den. Han tog genast fram en termometer från innerfickan, sänkte ner den i ölen, läste av och kallade genast till sig bartendern. Guinnessen var 3 grader celcius, på tok för kall. Bartendern förklarade att de inget kunde göra då Guinness själva ställde in graderna i fatet. Men detta måste lösas tyckte herren.

Han beordrade bartendern att hälla upp varmt vatten i en hink som ställdes på bardisken. Folk knuffades flitigt i baren och försökte ivrigt beställa sitt nästa glas när den äldre herren lugnt och metodiskt sänkte ner sin Guinness i vattenbadet. Efter någon minut tog han upp glaset, mätte temperaturen och dessutom lyste han med röd laserpenna för att se så att alla bubblor stigit upp till den gräddiga ytan. Proceduren upprepades tills rätt temperaturen uppnådes - 10 grader. Därefter återvände han till bords. Herren drack fem Guinness den kvällen...

Vad säger man?

Happy St. Patricks Day!

4 kommentarer: