måndag 25 januari 2010

Öl-tipspromenad i Göteborg


Lördagen 16/1 hade Ölfrämjandet i Göteborg en liten tipspromenad kring Avenyn med omnejd. Vem som helst fick vara med och tävlingen gick till på så vis att deltagarna promenerade till 9 olika pubar/krogar. På varje ställe fanns en övertäckt kran med en 1X2-fråga och dessutom en liten extrafråga som på vissa gav 1 poäng och på andra 2 poäng. 15 centiliter fick man av vardera sort och priset varierade med allt från 1 till 35 kronor.

De representerande ställena var:

Bishops Arms Avenyn
City Pub

Picasso (som är mer en italiensk restaurang än en pub)
Flying Barrel
3 Små Rum

Golden Days
Ölrepubliken
Bliss Retro
(mer av en restaurang)
Toscana (italiensk restaurang)

Som tur var hälsade jag och min fru Emma på mina föräldrar just denna helg (jag bor annars i Gemla, i Småland) så det var helt enkelt bara att bege sig ut på en härlig ölvandring under lördag eftermiddag.

Vi tog ställena i ovannämnda ordning och så här löd frågorna på respektive ställe:

Bishops Arms Avenyn
Här serverade det en real ale och frågan var vart ölet var bryggt. Göteborg, Närke eller Mölndal? Extrafrågan löd: Finn fem fel. Men om det var i ölen eller på bilden som fanns under kranen sades aldrig.

City Pub
Här servades en belgare och frågan var om det var en belgisk dubbel, tripel eller blonde? Extrafrågan var att man skulle säga vilket ölmärke det var. Förövrigt så rekommendera jag verkligen City Pub för er som inte varit där innan. Mycket bra och brett utbud både på fat och flaska. Vid besöket fanns bland annat Sandbacka Imperial Stout på fat. Jag återvände dagen efter för att ta mig en kupa och det ångrar jag inte så här i efterhand!

Picasso
Nu var det en stout som stod på tur. Var det Murphys Stout, Youngs Stout eller Ocean Stout? Extrafråga: Från vilket land kom ölet?

Flying Barrel
På denna brittiskinfluerade (eller irländsk?) pub bjöds det på humleöl. Var det en India pale ale, en amerikansk pale ale eller en bitter? Extrafråga: Vilket ölmärke?

3 små rum
Hos Reza på 3 Små Rum var det mörkt och starkt. Alternativen: Korsacken, Sandbacka Imperial Stout eller Rigor Mortis. Extrafråga: I vilket landskap eller stat är ölet bryggt? 3 Små Rum är alltid värt ett besök (eller flera) om man befinner sig i Göteborg. Mysigare ölställe får man verkligen leta efter. Och att det oftast är jazzmusik som strömmar ut genom högtalarna gör inte saken sämre.

Golden Days
Det var lite nostalgiskt att kliva in på Golden Days då jag ofta gick dit i min ungdom. Äkta brittisk anda med heltäckningsmatta vid baren. Samma matta som när jag var där för tio år sedan…
Alternativen var: Samuel Adams Boston Lager, Pickla Pils eller Brooklyn Lager. Extrafrågan var att man skulle beskriva vad kröjsning var.

Ölrepubliken
På Ölrepubliken bröts smaken av något där det serverades en kraftigt syrlig Kriek, men var det en Boon Kriek, Lindemans Kriek eller Cantillon Kriek. Extrafrågan löd att man skulle nämna de två körsbärssorter som belgarna använder i sina spontanjästa krieksorter.

Bliss Retro
Denna krog var väl den med sämst ölutbud men under en sådan här dag spelade det ingen roll eftersom det var frågorna i kombination med ölet man fick som var det spännande. Annars var det ett mysigt ställe som jag gärna går tillbaka till. Hursomhelst så serverades man en veteöl (Paulaner) men frågan var inte vilket veteöl det var utan man skulle ange vilken ölsort som skapades av italienska munkar. Veteöl, Dubbelbock eller Tripel? Extrafrågan var att man skulle säga hur mycket vete det skulle finnas i ett veteöl för att det skulle få kallas just veteöl.

Toscana
Sista stället var väl inte heller något ölställe precis men verkade vara en mycket bra italiensk restaurang. Bra viner på glas och lockande meny. Ett ljust öl serverades men var det en tysk bock, en polsk porter eller en tjeckisk lager? Även här var extrafrågan att man skulle ange märket.


En fantastiskt trevlig och spännande eftermiddag fick vi båda två. Det var både svårt och roligt men jag måste säga att jag är mycket förtjust i blindprovningar och blindtester. Man sätter sannerligen sina smaklökar på prov och man letar också efter mer smaker när man inte vet vad det är för märke man dricker. Hoppas verkligen att liknande evenemang återkommer men jämna mellanrum. Eller det är väl dags för Ölfrämjarna i Stockholm att anordna en tipspromenad i huvudstaden snart?

Enligt uppgifter var det 160 som deltog varav 117 lämnade in sin tipsrad. Priser delas ut på Ölfrämjandet Göteborgs månadsmöte på Pannrummet kök & bar i Göteborg den 13/2.

Var det någon mer där ute som deltog i promenaden? Vad tyckte ni?

2 kommentarer:

  1. Jag var inte där men måste säga att det vore skoj om det anordnades i Stockholm. Låter som en mycket trevlig eftermiddag.

    SvaraRadera
  2. Trevlig post och jag kände att det var bättre från många av de andra posterna på bloggen.

    konferensresa till barcelona

    SvaraRadera