torsdag 21 januari 2010

Lite nytt om krogarna i Sveriges Ölkrogar: Göteborg


När jag och Jonas begav oss ut bland i ölkrogssverige för att skriva Sveriges Ölkrogar förstod vi så klart att flera av ställena snabbt skulle förändras eller rent av stängas. Sådant kan man givetvis inte skydda sig mot men man hoppas ändå att den första upplagan ska sälja slut så fort som möjligt så att en ny version kan tryckas upp.

Detta har tyvärr inte inträffat ännu så därför tänkte jag skriva lite om de krogar i boken där det har hänt lite saker sedan boken publicerades. Vi börjar med dem i Göteborg.

Delirium Café (sidorna 88-91)
Detta ställe har genomgått den största förändringen då krogen inte finns längre. Stället heter numera Ölrepubliken och drivs av samma gäng som har hand om The Rover. Krogen har fått ett rejält ansiktslyft med mörk och mysig inredning samt röda sammetsgardiner.

Närmare 30 olika sorter på fat och 200 på flaskor (vilket växer hela tiden). På fatölsidan finns det stor geografisk bredd med belgiskt, tjeckiskt, tyskt, brittiskt och svensk. En liten annorlunda sort är Anchor Steam Beer (som är tämligen ovanlig som fatöl på svenska krogar). Dessutom har man alltid minst en spontanjäst sort på kran.

På matmenyn är det en trevlig mix med husmanskost, burgare och musslor (kokta i öl förstås). Dessutom har man lunch varje vardag. Prenumererar du på The Rovers nyhetsbrev får du ny lunchmatsedel varje vecka.

Sök på Ölrepubliken på Facebook där det emellanåt läggs upp nyheter om vad som finns på fat eller om det förekommer något trevligt arrangemang.

Haket Pub (sidorna 92-95)
Till att börja med kan jag berätta att väggarna på Haket blivit ommålade till lila/vinrött, om nu någon är intresserad av det. Fatölen ligger mellan 5-6 stycken och alla utan en (Krusovice) är gästkranar. En ny hemsida är på gång men redan nu går det att se vilka fatöl som är aktuella samt vilka som står på kö. Denna vecka (eller om det var nästa) ska de dessutom börja rea ut julölen! Så skynda dit!

Het Amsterdammertje (sidorna 96-99)
Göteborgs enda holländska ölkrog har börjat servera tre olika sorter från det nederländska bryggeriet Budels Brouwerij på fat – Budels Pils, Budels Ale samt Budels Vete.

Old Beefeater Inn (sidorna 102-103)
Beefeater har fått sitt alldeles egna husöl – Old Beefeater Inn Lager. En härlig besk och fruktig ljus lager humlad med tyska Hallertau Brewers Gold och engelska Pioneer. Bryggd av Dugges Ale- och Porterbryggeri. Åk dit och ta en pint nu i helgen.

Plain Kitchen (sidorna 104-105)
Plain Kitchen har tyvärr bommat igen, men enligt de tidigare ägarna ska det öppna igen under nytt manskap. Sortimentet ska också vara liknande som innan. Det har dock varit lite krångel med nyöppnandet. Ska kolla i mars, när jag är i Göteborg, om det har hänt något nytt.

The Rover (sidorna 106-109)
Burgaren på 1000 gram som vi skriver om i boken är tyvärr borttagen tillsvidare, men de vanliga storlekarna på 200, 400 samt 600 gram finns givetvis kvar. De har dessutom en utsökt vegetarisk burgare som alla bör prova.

På ölfronten så är planen (vad jag har förstått) att det mer och mer ska gå mot en svensk inriktning (alltså mer än vad det är idag) och systerkorgen Ölrepubliken ska gå åt det belgiska hållet.

Om ni inte har köpt Sveriges Ölkrogar eller kanske vill inhandla den till någon vän kan jag tipsa om att The Rover säljer den till ett mycket bra pris.


Det var allt för den här gången. God ölvandring på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar