söndag 18 december 2016

Julklappstips i form av ölglas


Det finns flera som är tveksamma när jag pratar om glasets betydelse för ölkaraktären, men faktum är att öl smakar olika beroende på vilket glas du dricker ur. Glasets utformning har stor betydelse. En kupa frambringar ofta aromer och dofter medan ett högt och rakt glas bibehåller kolsyran vilket lämpar sig bra i t ex lageröl eller weissbier.

Men så finns det de där glasen som är en mix av olika varianter. Sejdelshoppen.se är en webbutik som har flera sorter av dessa typer av glas. En av mina favoriter är deras witbierglas (Se bild ovan). Men det funkar inte bara till witbier utan även sydtyskt veteöl (även om man annars dricker denna stil i höga pokalglas). Men de klassiska veteölssmakerna som skumbanan och nejlika har inga problem att träda fram i detta witbierglas. Överlag är det ett oerhört mångsidigt glas som också innehåller en stor volym så att skumkronan har gott om plats att rymmas på.

Finns att köpa HÄR.
Ett annat ölglas som alla bör ha i sitt vitrinskåp är en klassisk halvliters sejdel, även kallad dimple. Sejdlar förknippas främst med tjeckisk pilsner då den har en förmåga att bilda en bred och kompakt skumkrona. Tror det eller ej men det är inte alls ovanligt att man får öl på cask serverat i sådana här sejdlar i Storbritannien. Med andra ord är det en perfekt present för dem som älskar tjeckiskt och brittiskt. För visst känner du en sådan individ? 

Glaset finns att köpa HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar