Som hembryggare kan det lätt bli så att man blandar i för många olika maltsorter när det egentligen räcker alldeles utmärkt med max 3, ja ibland enbart en.
Så här kommer därför recepten på en mjuk, rostad och krämig stout samt en california common med endast en maltsort och en humlesort. Dessutom är den jäst med vanlig lagerjäst i aletemperatur.
Stout
10 liter
Malt
Extra Pale Maris 2400 g (80 %)
Carafa II 390 g (13 %)
Carared 210 g (7 %)
Mäskning - BIAB
Mäska i grytan du ska koka i. Efter mäskningen flyttar du över BIAB-påsen till en kylbox med lakvattnet. Låt dra i 10 minuter. Pressa ur påsen. Häll över vörten i kylboxen till kokgrytan.
10 liter mäskvatten 66 grader (60 min)
6 liter lakvatten 78 grader (10 min)
Koktid: 90 min
Humle
Target 9,2 % 15 gram (60 minutets kok)
Jäst
Wyeast Northwest Ale 1332
OG 1054
FG 1014
Jäsning
18 grader i 3 veckor
------------------------------------------------------------
California common
10 liter
2500 g Red X
Mäskning - BIAB
Mäska i grytan du ska koka i. Efter mäskningen flyttar du över BIAB-påsen till en kylbox med lakvattnet. Låt dra i 10 minuter. Pressa ur påsen. Häll över vörten i kylboxen till kokgrytan.
10 liter mäskvatten 65 grader i 90 min
6 liter lakvatten 78 grader i 10 min
Koktid: 90 min
Humle (IBU 19)
Challenger 15 g (6,5 %) - 60 minuters kok
Challenger 10 g - 15 min
Challenger 10 g - 0 min
Jäst
Fermentis S-23
Jäsning
18 grader i 3 veckor
5 grader i 3 veckor
OG 1054
FG 1012
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar