fredag 18 november 2016

All in Beer Fest 2016
Det har snart gått två veckor sedan All in Beer Fest gick av stapeln i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Anledningen till att jag inte lagt upp någon innan (förutom en lien film på Instagram på @petereronson) är för att jag har funderat kring om jag tycker att det var bättre eller sämre än förra året.

När jag läst en del andra bloggar och snackat med vänner har de flesta tyckt att det var sämre öl och utsällare i år, kanske främst på grund av att det var fler hajpade amerikanska bryggerier förra året. Men jag skulle snarare vilja säga att det var bättre utbud i år, betydligt bättre till och med.

Den största anledningen till detta var helt enkelt att det var betydligt färre Berliner Weisse. Det var alldeles för många av denna ölstil förra året. En öltyp som för mig är helt meningslös då den bara smakar syrligt och saftigt, eftersom de flesta smaksätts av olika slag. Men visst fanns det några även i år och till och med en som jag uppskattade - Brewskis Candy King smaksatt med hallon och lime, men Brewski vet också hur man ska brygga en berliner.

Nåväl. Mycket färre berliner weisse som var en lycka för mig och det fanns dessutom en mycket större variation i utbudet. En av mina absoluta favoriter hittade jag hos Örebro Brygghus och det var en gose smaksatt med ostron. Oerhört välbalanserad och en snygg sälta. Att gose inte gose fått större spridning i ölvärlden är för mig en gåta. Den slår berliner weisse med hästlängder. Gose har både en svag syrlig ton och en fyllig kropp, med tanke på den låga alkoholhalten.

En annan mycket trevlig överraskning var lambikbryggeriet Tommie Sjef från Nederländerna som bara hade bra saker och ser man till bryggerierna så var detta mina absoluta favoritutställare på festivalen. Bland annat hade de en rökig lambik vid namn Basalt som var helt magisk. Men den var också en riktigt vattendelarna bland besökarna som rököl så ofta är.

Till min stora lycka var mitt absoluta favoritbryggeri Brasserie Dieu du ciel! där och även om jag hade druckit de flesta sorter de hade med säga så var det lika gott den här gången. Flera av dem hade jag heller inte druckit på fat tidigare. De hade även en ny, Hérétique Obscura, en brettad svart öl som utan tvekan var ett av festivalens bästa öl. Rejäla toner av brettanomyces i form av stall och läder och rejält torr.

En lite oroande trend som jag noterade var att allt fler bryggerier tillsatte essenser i sina öl (och faktiskt även en och annan cider). Visst är det roligt att bryggerier försöker utveckla ölsmakerna men problemet är att genom att tillsätta essenser (till exempel av någon frukt) är detta rent av orättvist mot bryggerier som faktiskt använder riktigt frukt i sina öl. Faktum är att riktig frukt ger bara en liten subtil ton i ölet medan essenser tar över alla andra smaker. Gott säger en del men personligen tycker jag bara att det smakar artificiellt och jag hoppas verkligen inte att detta blir den nya trenden hos bryggerierna.

Men på All In Beer Fest brukar man kunna gissa sig till nästa års trender, eller det som redan är inne. Förra året var det tveklöst Berliner Weisse. I år då? Fatlagrat fanns det gott om men också Ipor, särskilt New England IPA, där Stigbergets Bryggeri ligger i framkant.

Själv hade jag hoppats på mer färska lageröl och maltiga öl i den brittiska skolan men jag tror jag lyckades hitta fyra totalt. Så nej, detta blir nog inte trenden nästa år heller. Men jag är optimist och tror att förr eller senare kommer stilar som färsk pilsner, kellerbier, mild, best bitter, ESB att bli det trendigt. Hade någon sagt till mig för 3-4 år sedan att berliner weisse kommer bli den nya heta ölstilen hade jag aldrig trott dem. Majoriteten av ölentusiaster visste knappt vad en berliner weisse var för något. Så varför skulle inte detta kunna hända med någon annan obskyr ölstil, som till exempel mild. Jag lever på hoppet…


Stort tack till All In Crew för en grym festival!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar