Det har snart gått två veckor sedan All in Beer Fest gick av stapeln i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Anledningen till att jag inte lagt upp någon innan (förutom en lien film på Instagram på @petereronson) är för att jag har funderat kring om jag tycker att det var bättre eller sämre än förra året.
När jag läst en del andra bloggar och snackat med vänner har
de flesta tyckt att det var sämre öl och utsällare i år, kanske främst på grund
av att det var fler hajpade amerikanska bryggerier förra året. Men jag skulle
snarare vilja säga att det var bättre utbud i år, betydligt bättre till och
med.
Den största anledningen till detta var helt enkelt att det
var betydligt färre Berliner Weisse. Det var alldeles för många av denna ölstil
förra året. En öltyp som för mig är helt meningslös då den bara smakar syrligt
och saftigt, eftersom de flesta smaksätts av olika slag. Men visst fanns det
några även i år och till och med en som jag uppskattade - Brewskis Candy King
smaksatt med hallon och lime, men Brewski vet också hur man ska brygga en
berliner.
Nåväl. Mycket färre berliner weisse som var en lycka för mig
och det fanns dessutom en mycket större variation i utbudet. En av mina
absoluta favoriter hittade jag hos Örebro Brygghus och det var en gose smaksatt
med ostron. Oerhört välbalanserad och en snygg sälta. Att gose inte gose fått
större spridning i ölvärlden är för mig en gåta. Den slår berliner weisse med
hästlängder. Gose har både en svag syrlig ton och en fyllig kropp, med tanke på
den låga alkoholhalten.
En annan mycket trevlig överraskning var lambikbryggeriet
Tommie Sjef från Nederländerna som bara hade bra saker och ser man till
bryggerierna så var detta mina absoluta favoritutställare på festivalen. Bland
annat hade de en rökig lambik vid namn Basalt som var helt magisk. Men den var
också en riktigt vattendelarna bland besökarna som rököl så ofta är.
Till min stora lycka var mitt absoluta favoritbryggeri Brasserie Dieu du ciel! där och även om
jag hade druckit de flesta sorter de hade med säga så var det lika gott den här
gången. Flera av dem hade jag heller inte druckit på fat tidigare. De hade även
en ny, Hérétique Obscura, en brettad
svart öl som utan tvekan var ett av festivalens bästa öl. Rejäla toner av
brettanomyces i form av stall och läder och rejält torr.
En lite oroande trend som jag noterade var att allt fler
bryggerier tillsatte essenser i sina öl (och faktiskt även en och annan cider).
Visst är det roligt att bryggerier försöker utveckla ölsmakerna men problemet
är att genom att tillsätta essenser (till exempel av någon frukt) är detta rent
av orättvist mot bryggerier som faktiskt använder riktigt frukt i sina öl.
Faktum är att riktig frukt ger bara en liten subtil ton i ölet medan essenser
tar över alla andra smaker. Gott säger en del men personligen tycker jag bara
att det smakar artificiellt och jag hoppas verkligen inte att detta blir den
nya trenden hos bryggerierna.
Men på All In Beer Fest brukar man kunna gissa sig till
nästa års trender, eller det som redan är inne. Förra året var det tveklöst
Berliner Weisse. I år då? Fatlagrat fanns det gott om men också Ipor, särskilt
New England IPA, där Stigbergets Bryggeri ligger i framkant.
Själv hade jag hoppats på mer färska lageröl och maltiga öl
i den brittiska skolan men jag tror jag lyckades hitta fyra totalt. Så nej,
detta blir nog inte trenden nästa år heller. Men jag är optimist och tror att
förr eller senare kommer stilar som färsk pilsner, kellerbier, mild, best
bitter, ESB att bli det trendigt. Hade någon sagt till mig för 3-4 år sedan att
berliner weisse kommer bli den nya heta ölstilen hade jag aldrig trott dem.
Majoriteten av ölentusiaster visste knappt vad en berliner weisse var för
något. Så varför skulle inte detta kunna hända med någon annan obskyr ölstil,
som till exempel mild. Jag lever på hoppet…
Stort tack till All In Crew för en grym festival!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar