Nu i lördags, den 4 juni för att vara exakt, var det
återigen dags för Amylases årliga hembryggarträff under sommaren. Det hålls
även en under vintern. För mig och Simon var det första gången vi ställde upp
som bryggare och det kunde ha startat sämre. Vi kammade nämligen hem vinsten
med vår SSPMEXJA436 IPA, en välhumlade IPA smaksatt med färskriven
ingefära och passionsfrukter. Den tydliga karaktären av ingefära gick verkligen
hem hos besökarna. Ett stort tack till alla er som röstade! Receptet
hittar ni längst ner i inlägget. Vill ni ha tips på olika sätt att tillsätta humle på i
bryggningen så hittar ni det i min och Simons hembryggarbok som kom i våras – Kreativ Ölbryggning: tekniker, recept och
galna idéer. Finns att inhandla hos bland annat Eronsons Böcker. Men givetvis också i bryggeributiker, internetbokhandeln eller vanlig fysisk bokhandel. I boken finns även råd om hur man smaksätter med andra saker än
humle, så som ingefära eller passionsfrukt.
Andra platsen gick (kanske
något oväntat med tanke på värmen) till en härligt rostad schwarzbier brygd av Annika Kristoffersson
och Sofi Andreasson. Tredje platsen gick även den till en lager,
men en ljus och humlad sådan. Brygd av Christer Blom. Schwarzbieren var helt klart en av mina favoriter. Stort grattis till er!
Det var som sagt en oerhört
varm dag och det blev minst sagt svettigt inne i lokalen. Jag överdriver inte
om jag säger att det var över 30 grader inne och för att förstärka ytterligare
stod vi på den sida där solen låg på. Men som alltid så vande man sig och det
blev en oerhört rolig eftermiddag.
Det fanns mycket gott att dricka.
Foto: Från Amylases hemsida.
Ölen tycker jag höll mycket
hög klass och det var också en oerhörd variation på stilar – saison, modern
lager, schwarzbier, kellerbier, gurkgose (också en favorit), engelsk IPA, ESB, dubbel-IPA, fruktad
IPA, suröl, pseudolambik, witbier. Det mest förvånande var ändå att det inte
fanns en enda berliner weisse.
Tack också till Amylase
Amatörbryggarförening för en väl genförd träff. Vi syns igen i december!
SSPMEXJA436 IPA
Som ni ser så valde vi att använda oss av en experimenthumle
från Sydafrika kallad XJA436 som ska ge smak av ingefära. Med all sannolikhet
gjorde den det då många sade att ölet smakade mycket ingefära och när vi använt
denna mängd ingefära i andra öl (ca 4 g/l) har vi inte fått mycket
ingefärasmak. Humlemängden är 38 g/l men ölet är inte särskilt beskt utan
snarare humlekryddig och spicy.
Volym: 18 liter
OG: 1070
FG: 1014
Volymprocent: 7,5 %
Koktid: 90 min
Malt
Pilsnermalt 90 %
Carapils 5 %
Kornflingor 3 %
Vetepuffar 2 %
Mäskning
66 grader (60 min)
Humle
Citra (14,6 %) 10
gram (60 min)
Citra 90
gram (7 min)
XJA436 200 gram
(-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning började.)
Nelson Sauvin 100
gram (-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning
började.)
Amarillo 100
gram (-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning
började.)
Kryddor
70 gram finhachad färsk ingefära (vid flameout)
12 st passionsfrukter (vid flameout)
Torrhumling
100 gram XJA436 (5
dagar, efter avslutad jäsning)
100 gram Nelson Sauvin (5 dagar, efter avslutad jäsning)
Jäst
Fermentis
Safale US-05
38 g/L? Galet!
SvaraRaderaHaha! Ja, det är ju inte en mild direkt ;)
SvaraRaderaFaktum är att så humlig tyckte vi inte att den blev. Men det blir såklart mättat.
Hej Peter!
SvaraRaderaFick nyss hem din bok om att klona öl! Jättefin och tänkte direkt prova att brygga ett av recepten till helgen!
En fråga, på sidan 19 (tänkte att det var lika bra att börja från början), så står det under ingredienser att humlen ska vara 0,61 g/L och sen under kokning så står det andra mängder. Hur ska jag tänka här?
Tack på förhand!
-Annie
@lovepotionbrewery