onsdag 8 juni 2016

Vinnare i Amylases Sommarölsträff!


Nu i lördags, den 4 juni för att vara exakt, var det återigen dags för Amylases årliga hembryggarträff under sommaren. Det hålls även en under vintern. För mig och Simon var det första gången vi ställde upp som bryggare och det kunde ha startat sämre. Vi kammade nämligen hem vinsten med vår SSPMEXJA436 IPA, en välhumlade IPA smaksatt med färskriven ingefära och passionsfrukter. Den tydliga karaktären av ingefära gick verkligen hem hos besökarna. Ett stort tack till alla er som röstade! Receptet hittar ni längst ner i inlägget. Vill ni ha tips på olika sätt att tillsätta humle på i bryggningen så hittar ni det i min och Simons hembryggarbok som kom i våras – Kreativ Ölbryggning: tekniker, recept och galna idéer. Finns att inhandla hos bland annat Eronsons Böcker. Men givetvis också i bryggeributiker, internetbokhandeln eller vanlig fysisk bokhandel. I boken finns även råd om hur man smaksätter med andra saker än humle, så som ingefära eller passionsfrukt.Andra platsen gick (kanske något oväntat med tanke på värmen) till en härligt rostad schwarzbier brygd av Annika Kristoffersson och Sofi Andreasson. Tredje platsen gick även den till en lager, men en ljus och humlad sådan. Brygd av Christer Blom. Schwarzbieren var helt klart en av mina favoriter. Stort grattis till er!

Det var som sagt en oerhört varm dag och det blev minst sagt svettigt inne i lokalen. Jag överdriver inte om jag säger att det var över 30 grader inne och för att förstärka ytterligare stod vi på den sida där solen låg på. Men som alltid så vande man sig och det blev en oerhört rolig eftermiddag.

Det fanns mycket gott att dricka.
Foto: Från Amylases hemsida.

Ölen tycker jag höll mycket hög klass och det var också en oerhörd variation på stilar – saison, modern lager, schwarzbier, kellerbier, gurkgose (också en favorit), engelsk IPA, ESB, dubbel-IPA, fruktad IPA, suröl, pseudolambik, witbier. Det mest förvånande var ändå att det inte fanns en enda berliner weisse.

Tack också till Amylase Amatörbryggarförening för en väl genförd träff. Vi syns igen i december!


SSPMEXJA436 IPA

Som ni ser så valde vi att använda oss av en experimenthumle från Sydafrika kallad XJA436 som ska ge smak av ingefära. Med all sannolikhet gjorde den det då många sade att ölet smakade mycket ingefära och när vi använt denna mängd ingefära i andra öl (ca 4 g/l) har vi inte fått mycket ingefärasmak. Humlemängden är 38 g/l men ölet är inte särskilt beskt utan snarare humlekryddig och spicy.

Volym: 18 liter
OG: 1070
FG: 1014
Volymprocent: 7,5 %
Koktid: 90 min

Malt
Pilsnermalt     90 %
Carapils         5 %
Kornflingor   3 %
Vetepuffar     2 %

Mäskning
66 grader (60 min)

Humle
Citra (14,6 %)                     10 gram (60 min)
Citra              90 gram (7 min)
XJA436         200 gram (-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning började.)
Nelson Sauvin                     100 gram (-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning började.)
Amarillo        100 gram (-1 min, tillsatt vid 90 grader. Flameout: Låg i 20 min innan kylning började.)

Kryddor
70 gram finhachad färsk ingefära (vid flameout)
12 st passionsfrukter (vid flameout)

Torrhumling
100 gram XJA436  (5 dagar, efter avslutad jäsning)
100 gram Nelson Sauvin (5 dagar, efter avslutad jäsning)

Jäst
Fermentis Safale US-05


3 kommentarer:

 1. Haha! Ja, det är ju inte en mild direkt ;)

  Faktum är att så humlig tyckte vi inte att den blev. Men det blir såklart mättat.

  SvaraRadera
 2. Hej Peter!

  Fick nyss hem din bok om att klona öl! Jättefin och tänkte direkt prova att brygga ett av recepten till helgen!

  En fråga, på sidan 19 (tänkte att det var lika bra att börja från början), så står det under ingredienser att humlen ska vara 0,61 g/L och sen under kokning så står det andra mängder. Hur ska jag tänka här?

  Tack på förhand!

  -Annie
  @lovepotionbrewery

  SvaraRadera