I dag tänkte jag dela med mig av två olika julbrygder. I det andra receptet (En mild och fin jul(öl)) provade jag att bara mäska i 30 minuter och jag fick ändå ett mycket bra utbyte.
God bryggning!
Julmusik
6,1 % (10 liter)
Malt
1900 gram Maris Otter malt [61 %]
200 gram Crystal malt (110-130 EBC) [6,5 %]
200 gram Brown malt [6,5 %]
160 gram Vetemalt [5 %]
40 gram Pale Chocolate malt [1 %]
600 gram Akaciahonung (5 minuters koktid) [20 %]
Humle
(koktid inom parentes)
Pilgrim (12 %
alfa) 8 gram (60 min)
East Kent Golding 5 gram (20 min)
East Kent Golding 5 gram (20 min)
Fuggle 10 gram
(0 min, när vörten är 40 grader)
Kryddor (koktid inom parentes)
Mald kardemumma
1 tsk (15 min)
Mald muskot 1
tsk (15 min)
IBU: 25
Jäst
European Ale
(White Labs)
Total koktid: 90 min
Infusionsmäskning
66 grader (60 min)
Infusionsmäskning
66 grader (60 min)
5,8 liter mäskvatten
Lakning
12 liter 78-gradigt
vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1056
FG: 1010
Primärjäsning 8
dagar i 22 grader
Primärjäsning 18
dagar i 6 grader
Kolsyresättning
på fat 6 grader (1 bar)
NOTERING: Väl utjäst och otroligt ren smak. Len och behaglig munkänsla. Toner av nejlika (märkligt nog). Hade velat ha lite mer restsötma så kan ska jag skippa honungen nästa gång.
Mild och fin jul(öl) 3,7% (10 liter)
Malt
1080 gram Maris Otter malt [54 %]
420 gram Brown malt [21 %]
200 gram Vetemalt [10 %]
125 gram Crystal malt (110-130 EBC) [6,25 %]
125 gram Havregryn (5 minuters koktid) [6,25 %]
50 gram Pale Chocolate malt [2,5 %]
Humle (koktid inom parentes)
Pilgrim (12 % alfa) 8 gram (60 min)
Pilgrim 10 gram (0 min)
Pilgrim 10 gram (0 min)
IBU: 27
Jäst
2.a generation European Ale (Från receptet Julmusik, se ovan)
Total koktid: 90 min
Infusionsmäskning
70 grader (30 min)
Infusionsmäskning
70 grader (30 min)
5 liter mäskvatten
Lakning
12 liter 78-gradigt vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1042
FG: 1014
Primärjäsning 11 dagar i 22 grader
Primärjäsning 5 dagar i 6 grader
Kolsyresättning på fat 6 grader (0,8 bar)
NOTERING: Stor fyllighet trots den låga alkoholhalten samt en fin och distinkt restsötma. Mjölkchoklad och bryggkaffe. Brödig. Kunde kanske haft mer rostad karaktär. Ett alternativ är att byta ut pale chocolate malt till svartmalt eller rostat korn.
Läste din bok nyligen och fann många bra tips trots att jag bryggt i ca. 1,5 år.
SvaraRaderaVad jag dock saknar i vissa recept är vilken karamellmalt som avses,
det finns ju flera grader av karamellisering (EBC).
Kontakta mig gärna på mail om detta.
Morgon: Det gör jag gärna men vad har du för mejladress?
SvaraRadera