måndag 7 maj 2012

Vega Bryggeriet gör mycket stabil entré

Vega Bryggeriet på Hagabion. Copyright: Vega Bryggeriet

Den 27 april 2012 kunde göteborgarna ta del av ytterligare ett bryggeri i staden då Vega Bryggeriet beläget vid Ringön på Hisingen lanserade sin första batch Vega Blond Ale, 4,9 %, på Hagabion vid Linnégatan/Prinsgatan. Göteborg har sedan tidigare endast ett bryggeri, Oceanbryggeriet, eller två om man även räknar med Dugges (som visserligen ligger i Landvetter och Mölndal, två mindre städer precis utanför Göteborg. Vega Bryggeriet är dock utan tvekan göteborgsk och till min stora glädje är de belägna på Hisingen, ön som jag både bor och har växt upp på.

Nya bryggerier är alltid spännande att testa, så när jag plötsligt befann mig utanför Hagabion i fredags var jag ju bara tvungen att glida in för att provsmaka denna blond ale. Enligt bryggeriet är detta: ...en batch som ofilterad och opastöriserad. Den amerikansk-influerad och maltkonstalationen består av pale ale-, crystal- och carapilsmalt för att få till en ljus och lätt kropp med vacker krona. Humlen är främst av amerikans härkomst då vi använt oss av Simcoe och Cascade men också engelska Target är med på ett hörn. Ölet är alltså i vårat tycke en lättdrucken väl kolsyrad ale med maltig arom och med en beska som tränger igenom lagom mycket.

Och med denna beskrivning kan jag bara erkänna att de har lyckats exceptionellt. Vega Blond Ale sticker varken ut eller gömmer sig. Smakerna är väldigt välbalanserade och behaglig med en fin kombination av karamellkola och knäck från malten tillsammans med en fin citrus- och mintkaraktär från humlen. Ölet är lättdrucket utan att bli tråkigt, tvärtom så finns det smaker att njuta av så som grape, aprikos och lite lite karamelliserat socker. Utan tvekan en öl man kan dricka många av när sommaren börjar göra sitt intåg, ja innan dess också för den delen (och efter). Ser fram emot mer brygder från detta Hisingsbryggeri. Vad blir nästa? Som göteborgsbryggeri måste man i alla fall ha en porter i sitt sortiment, ville bara påpeka det.

1 kommentar:

  1. Låter intressant, men har du inte glömt den obskyra bryggeripuben Pannrummet? Eller har de klagt ned?

    SvaraRadera