fredag 4 maj 2012

MohawkUnder de senaste åren har fantombryggerier och flying beermakers blivit allt vanligare begrepp i ölsvängen och kortfattat så innebär detta att bryggeriet i fråga inte har ett eget bryggeri utan hyr in sig och brygger på andra bryggerier. Fantombryggeriet består ofta av en person. Mohawk är ett sådan fantombryggeri där bryggaren heter Stefan Gustavsson och själva varumärket Mohawk är ett samarbete med importören Wicked Wine. Mohawk grundades år 2010 och då bryggde Herr Gustavsson mest på Gamla Slottskällans Bryggeri och Sigtuna Brygghus men i dag brygger han även på De Proef Brouwerij i Belgien.

Det mest spännande med Mohawk, och även andra fantombryggerier, är att de gör så många olika stilar hela tiden. Tack vare att de inte har ett eget bryggeri slipper de mycket av ansvaret med att ha en egen lokal och så vidare. Mohawk tillverkar både humlespäckade alesorter, chokladiga och rostade porteröl samt maltiga och fylliga lageröl. Följande sorter är några av de senaste från Mohawk som dykt upp eller kommer dyka upp under närmaste framtiden.

Mohawk Unfiltred Lager
Ofiltrerad lager som är tillverkad med enbart wienermalt (en svagt rostad malt) och humlad med tyska humlesorter för smak och amerikanska och nya zeeländska sorter för arom. Ett av de bästa moderna lageröl jag druckit. Fin maltig och kakig kropp varvad med bärig och tropisk karaktär från humlen. Kryddig och besk. Kommer på bolaget i sommarsläppet i juni.

Mohawk Oat IPA
En india pale ale bryggd med havre. Amerikansk humle som lyser med sin närvaro i form av grape och apelsin. Besk och aromatisk men kanske lite för lite kropp. Saknar också den där krämiga karaktären som havren ofta tillför ölet. Var mycket mer förtjust i Mohwaks rågöl, Mohawk Rye Lager (som visserligen är just en lager).

Mohawk Respirator Double Bock
Favoriten och den stora överraskningen av dessa fyra. Det tillverkas alldeles för lite bocköl och dubbelbock bland Sveriges bryggerier och troligtvis är det helt enkelt så för att de säljer för dåligt. Finns inget intresse. Bara att bockarnas bock Einbecker Ur-Bock Hell ramlade ur ordinarie sortiment säger ju det mesta. Ypperligt tillfälle för en fantombryggare att tillverka denna stil då. En härlig dubbelbock med underbar karamell och knäckkaraktär. Fyllig och krämig. Utmanar verkligen Grebbestads Lunator som Sveriges bästa dubbelbock.

B*RP - Black Rocket Porter
Har funnits med länge i Mohawks repertoar och har bryggts både på Sigtuna och Slottskällans. Denna bryggs dock på De Proef. En mycket angenäm amerikansk porter (eller india porter som en del säger). Choklad och kaffe är tydliga smakkomponenter men även citrus och tropiska frukter i en aromatisk kryddig ton. 


1 kommentar:

  1. Har druckit en hel del Mohawk-produkter, av dessa 4 har jag testat 3 (ej Bocken). Portern är en stor favorit hos mig, har några flaskor kvar (senaste batchen) kvar i garderoben, men de lär ta slut ganska snart. Drack Oat IPAn för första gången förra fredagen, tycker den var riktigt trevlig. Lagern är också den ok, men jag är måttligt förtjust i lager.

    Har nyligen inköpt både Krog- och Kunskapsboken, har bara snabbögnat igenom bägge än så länge - men det är intressant!

    SvaraRadera