Bryggaråret har snart nått halvtid och det har börjat bra. Har fått i ordning på rutinerna hemma och det börjar faktiskt bli roligt att brygga, trots att förhållandena är något sämre än de jag hade i Gemla. Nu tvingas jag till exempel jäsa brygderna vid 23-24 grader (istället för 15-20 som det var i Gemla) vilket leder att flera sorter får ganska på estrig smak och stor fruktighet. Gott i vissa öl, mindre gott i andra. Kanske ska ta och passa på att brygga en belgisk ale, för första gången.
Här följer dock tre andra recept som bryggts i mars.
Havrestout 3,5 % (10 liter)
Malt
1800 gram Maris Otter malt
200 gram Rostat Korn
200 gram Havregryn
Malt
1800 gram Maris Otter malt
200 gram Rostat Korn
200 gram Havregryn
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Herkules (16,1 % alfa) 10 gram (60 min)
IBU: 48
Jäst
3:e generation London Ale (White Labs)
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
2 krm Kalciumsulfat (i mäsken)
1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)
Total koktid: 65 min
Infusionsmäskning
66 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.
OG: 1035
FG: 1010
Primärjäsning 9 dagar i 23 grader
Sekundärjäsning 12 dagar i 23 grader.
NOTERING: Svagt syrlig och rostad med en krämig karaktär av havre och choklad och lite kaffe. Lättdrucken stout som kunde varit lite fylligare.
Påsk ale 5,5 % (10 liter) (Brittisk pale ale)
Malt
2250 gram Maris Otter malt
250 gram Crystal Malt
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Target (10 % alfa) 10 gram (60 min)
Challenger 15 gram (20 min)
Bramling Cross 15 gram (15 min)
Challenger 10gram (2 min)
Bramling Cross 10 gram (1 min)
Target 20 gram (0 min)
Target 20 gram (0 min)
IBU: 30
Jäst
Safale-04
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
3 krm Kalciumsulfat (i mäsken)
Infusionsmäskning
68 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1052
FG: 1010
Primärjäsning 12 dagar vid 23-24 grader
Sekundärjäsning 6 dagar vid 23-24 grader
NOTERING: Maltig, kakig, fruktig och en fin humlekaraktär. Lagom beska. Uppskattades hos hela släkten under påskmiddagen.
Milda makter 3,4 % (10 liter) (Ljus Mild)
Malt
1600 gram Maris Otter malt
200 gram Crystal Malt
200 gram Special B
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Challenger (8,1 % alfa) 7 gram (60 min)
IBU: 17
Jäst
2:a generation Safale-04
Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)
Vattenbehandling
2 krm Kalciumklorid (i mäsken)
Total koktid: 60 min
Infusionsmäskning
70 grader (60 min)
2,2 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 80 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1040
FG: 1014
Primärjäsning 7 dagar vid 23-24 grader
Sekundärjäsning 7 dagar vid 5 grader
NOTERING: Maltig och karamellig med mycket fruktestrar och karaktär av vispgrädde, jordgubbe, banan och lite nougat. Underbar enligt mitt tycke och jag kommer garanterat brygga flera ljusa mild framöver.
Join the mild revoulution!
SvaraRadera