onsdag 20 oktober 2010

Tyska Torsdagar på AkkuratFörra veckan var jag på snabbvisit i Stockholm och passade på att besöka Akkurat när de hade Tyska Torsdagar. Detta är en tillställning som återkommer varje torsdag på Stockholmskrogen och då serveras bland annat tysk öl från självrunna fat/tunnor hämtat direkt från Bayern. Tunnorna står i baren och tappas upp utan kolsyredrift. Det finns 3-4 sorter att välja på. Fantastiskt gott! Dessutom ytterligare 3-4 tyska sorter på keg, fatöl med kolsyredrift. Man kan även välja att mumsa i sig kvällens mattips som är någon tyskinspirerad rätt men det gäller att vara där tidigt då denna rätt endast finns i begränsat antal. Tyska Torsdagar startar kl 17.00 då de även öppnar faten.

Vid besöket drack jag två underbara rököl från de självrunna tunnorna - Kundmüller Rauch och klassikern Achet Schlenkerla Märzen. Kundmüller var en lite snällare version med en jämn och fin rökton och mysig sötma. Eftersmaken präglades av mycket charkuterier. Schlenkerla hade jag aldrig druckit på självrunnen tidigare men det gör jag gärna om. En tunna i köket tack! Den var både fylligare, rökigare och lenare än både versionen på flaska (som finns på bolaget) och den på keg.

Sedan drack jag även en Helles från Schlenkerla. Man kan säga att helles (som betyder ljus) är tyskarnas svar på "vanliga" lager där maltsötman dominera över humlekaraktären. I äkta Schlenkerla-anda var även denna påtagligt rökig om än något mildare än deras andra sorter. Färgen var härligt lejongul och man skulle kunna tro att det var vilken Helles som helst, tills man luktade på den.

Prenumerera gärna på Akkurats nyhetsbrev, länk HÄR, så får ni info varje vecka vad som dyker upp under torsdagarna.

1 kommentar: