tisdag 8 december 2009

Ölmat och matöl

Nu startar en ny avdelning här på Fat & flaska där jag skriver upp ett matrecept i veckan där öl ingår som ingrediens.


Chili med engelsk strong pale ale

4 personer

500 g Lammfärs
3 dl kidneybönor
3 dl pintobönor
3 paprikor olika färger, delade
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk chilipulver
2 tsk rosmarin, torkad
½ tsk cayennepeppar
3 dl strong pale ale (Jämtlands Postiljon)
1 tärning köttbuljong + 5 dl vatten

Gör så här
1. Stek lammfärsen. Ställ åt sidan.
2. Stek paprika, lök och kryddorna.
3. Blanda i färs, bönor, buljong och öl. Koka ihop
4. Låt sjuda i 30 minuter.

Andra öl att prova med

Chili och öl är en underbar kombination. Vanligtvis använder man krossade tomater i chili men här är det alltså utbytt i förmån för ölet. Genom att använda öl blir chilin mycket mastigare.
I detta recept använder jag som ni ser Jämtlands Postiljon som är en strong pale ale men var inte rädd att prova andra märken som Bishops Finger eller 1698 från Shepard Neame. Eller varför inte Golden Pride från Fullers?

Det går givetvis utmärkt att prova med andra öltyper, som en kraftfull bitter. Jag kan rekommendera Jämtlands Pilgrim. Men prova med andra ölsorter och öltyper också. Upptäck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar