onsdag 2 december 2009

Lite öl på Sorbon


För två veckor sedan var jag uppe i Stockholm och som av en händelse fyllde min medförfattare, Jonas Sjöstrand, år. Detta skulle givetvis firas och vad bättre för två ölkrogsförfattare än lite öl på en av Stockholms främsta ölkrogar – Sorbon.

Sorbon har den stora charmen att vara belägen utanför Stockholms stadskärna, i Bromma. Trevlig och kunnig personal, ett stort och mycket prisvärt ölutbud samt sitt eget husöl Sorbon X (som bryggs av Sigtuna Brygghus). Tack Afram för att ni finns!

Ölen som provades var många.

Först ut för min egen del var Old Chub Från Oskar Blues Brewery. Likt alla andra öl från Oscar Blues serveras även denna på burk. Andra märken är Dales Pale Ale och Gordon samt Ten Fiddy (imperial stout) som också fanns på Sorbon.

Old Chub 8,7 % är en Scottish Style Ale, som förövrigt är en av mina favoritstilar, och jag måste säga att den verkligen var stilen trogen. Har provat andra amerikanska scottish ale och flera av dessa har varit på tok för söta, nästa socker söta. Old Chub hade däremot en härligt karamellig maltsötma med toner av nougat och fikon.

Nästa öl var från ett bryggeri jag inte hört talas om innan. Anderson Valley Brewing Company. Tydligen driver de hela bryggeriet med hjälp av solceller. Miljövänligt alltså. Ölet hette Winter Solstice Seasonal Ale 6,9 % och man kan väl säga att detta är deras vinteröl. Smaken? Ja, här var det sött så det sjöng om det. Jag säger bara sockerkaka! En upplevelse och jag unnar alla att prova den. Kul att testa saker från USA som inte är en india pale ale med hysterisk beska.

Därefter provades även ett av Sigtuna Brygghus julöl – Holiday Booster 7,5 %. Jag har även provat deras två andra sorter MNM samt Snowblind och av dessa måste jag säga att Boostern var den klart bästa. Underbar balans mellan julkryddor och karamellsöt maltighet.


Det isländska bryggeriet Ölvisholt har en rad spännande sorter och en jag inte har provat är deras beryktade imperial stout Lava 9,4 %. Lyckligtvis fanns denna på Sorbon. Färgen var kolsvart med ett mörkbrunt skum och gillar man sötlakrits ska man inte tveka över att beställa in denna sötlakritsbomb. Rostad kaffe, bitterchoklad och humlebeska fanns också någonstans i bakgrunden.

Enligt Afram ska Sorbon förresten även få in Ölvisholts nya julöl inom en snar framtid.Avslutningsvis kom det in två lite annorlunda – Boerken 9,5 % och Boerinneken 9,5 % från De Proefbrouwerij.

Boerinneken är en ljus stark belgisk ale med extra toner av jasminris. Luktade i princip nykokt ris. Jasminris är annars en vanlig smak och doft i belgiska alesorter men jag har aldrig upplevt den så här tydligt. Annars fanns det också toner av annans och passionsfrukt.

Boerken är istället en mörk stark belgisk ale och här var det kaffe, choklad och farinsocker som dominerade. Ett mycket maltigt öl med tydlig smak av knäck.


2 kommentarer:

 1. Gött med en ny blogg, jag har lagt till dig på min lista också.

  Tack för det du skrev om Dahlberg i din bok!!!

  Vi har beermakers med Alvinne den 30/1 om du har vägarna förbi Helsingborg.

  mvh Fredrik

  SvaraRadera
 2. Det gjorde jag mer än gärna! Skrev även några rader om er i min och Jonas Sjöstrands andra bok "Sveriges Vinbarer". Sist i avsnittet om Gastro i Helsingborg. De borde ha ett exemplar där om posten har skött sitt jobb.

  Har funderat på att gå på en beermakers dinner hos er under en lång tid nu men så ska man få in det tidsmässigt också.

  Mvh Peter

  SvaraRadera