torsdag 10 december 2009

Årets tre julölsbryggningar


Förra årets julbrygder. Gemlas Lussejulöl, Gemlas Honungsjulöl samt Ödemåla Julporter

Likt förra året blev det tre olika julölsbryggningar hemma i det småländska köket som förhoppningsvis ska berika julbordet även i år.

Det blev en mörk lager (münchner dunkel stil), en julkryddig porter samt en saffransveteöl i belgisk witbier-stil.

Recepten:

Gemla Jullager (10 liter)

Malt
2000 gram Münchnermalt
250 gram Rågmalt
110 gram Crystal Malt
110 gram Cara Aroma
20 gram Svartmalt

Humle (koktid inom parantes)
Northen Brewer 10 gram (60 min)
Perle 6 gram (15 min)
Perle 6 gram (0 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Muskotblomma 2 gram, Nejlkor 2 gram, En kanelstång

Jäst Saflager 34/70

Total koktid: 65 min

Infusionsmäskning
68 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (5 min)

OG: 1046
FG: 1014

Alkoholhalt: 4,2 %


Gemla Kryddporter (10 liter)

Malt
1500 gram Maris Otter Malt
1000 gram Münchnermalt
300 gram Cara Aroma
150 gram Pale Chocolate Malt
150 gram Rågmalt
150 gram Svartmalt

Humle (koktid inom parantes)
Target 10 gram (60 min)
Bramling Cross 8 gram, Challenger 8 gram (båda 15 min)
Fuggle 16 gram (0 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Kardemummakärnor 2 gram, Kummin 2 gram, En vaniljsstång

Jäst
Nottinham (Danstar)

Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
67 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (10 min)

OG: 1056
FG:1020

Alkoholhalt: 4,8 %


Svärmors Saffransdröm (10 liter)

Malt
1130 gram Vetemalt
1115 gram Münchnermalt
500 gram Vetekross (omältat vete)

Humle (koktid inom parantes)
Nelson Sauvin 9 gram (60 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Saffran 0,5 gram, Pomeransskal 15 gram, Stjärnanis 2 gram

Jäst
Safbrew WB-06

Total koktid: 65 min

Stegmäskning
42 grader (20 min), 54 grader (30 min), 67 grader (60 min)

Utmäskning
78 grader (10 min)

OG: 1048
FG:1012

Alkoholhalt: 4,8 %


FG (slutlig densitet) kan tyckas vara hör på portern och lagern men det är ett medvetet val då jag ville åt restsötman. Veteölet fick dock bli väl utjäst. Portern ligger redan på fat medan veteölet och lagern ska buteljeras på flaska idag.

Jag rekommenderar alla att läsa på om hembryggning nästa år och brygga en öl till julen 2010. Ett nyårslöfte kanske? Att brygga sin egen julölk borde vara lika självklart som att krydda sin egen snaps eller tillverka sin egen glögg.

I min kommande bok Öl – från blött bröd till humlebomber ger jag en liten introduktion om hur man kommer igång med hembryggning. Boken släpps i slutet av januari eller början av februari. Men håll utkik här på bloggen så informerar jag när det sker.

Kolla även på Humlegården där det både finns bryggartips, utrustning och ingredienser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar