torsdag 7 februari 2013

Samuel Adams Boston Ale - Systembolagsöl


Det var USA som satte det man i dag kallar mikrobryggerier på kartan i början av 1980-talet och där var det Boston Beer Company som var först ut nummer två ut efter Sierra Nevada Brewing Company. Deras numera välkända varumärke Samuel Adams dricks av miljoner ölälskare världen över. Deras första öl var Boston Lager som i dag är landets mest sålda mikrobryggda öl. Men så mycket mikrobryggeri är det inte över Boston Beer Company längre då det är USA:s femte största bryggeri.

Denna öl är däremot inte Boston Lager utan Boston Ale. Den bryggdes första gången 1988 och enligt bryggeriet själva är det en stock ale. Stock ale är en gammal ölstil och härstammar från 1700-talets England. Det en vanlig mild ale men då denna lagras i tunnor under en lång tid blir det en stock ale. Stock ale är även förgångaren till IPA.Art. Nr: 1649
Land: USA
Stil: Amber ale/Stock ale
Volym/Pris: 355 ml/17,90 kronor
Volymprocent: 4,8 %

Samuel Adams Boston Ale, Boston Beer Company
Ölstilen må vara besläktad med IPA men här hittar du sannerligen inga kraftiga eller tydliga humletoner. I Boston Ale är den söta och karamellaktiga maltigheten som står för både doft och smak. Även en lätt metallisk toner letar sig fram i gommen, precis sådan man kan hitta i typiska brittiska alesorter. Munkänslan är fyllig och fast med drag av torkad frukt, sirap och grovkornigt bröd. Eftersmaken är relativt lång. Riktigt bra för dem som gillar fylliga och maltiga (brödiga) öl och vill skippa beskan.

Betyg 4/5

Finns i dag i 417 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

2 kommentarer:

  1. Tvivlar inte på din referens, men vill minnas att Sierra Nevada var först ut bland mikrobryggerierna. Kanske en definitionsfråga.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Du har alldeles rätt. SN kom 1980 och Boston Beer Company 1984. Blandade ihop det lite där. Är nu justerat. Tack för uppmärksamheten.

    SvaraRadera