fredag 15 februari 2013

Electric Nurse tar stora klivet in på bolagets hyllor

Göteborgska Electric Nurse är en i raden av nya svenska bryggerier. Electric Nurse består av Ida Engström (Mikael "Dugge" Engströms dotter) och Peter Robertsson. De är så kallade fantombryggare (flying brewers) vilket innebär att de inte har något eget bryggeri utan tar hjälp av andra bryggerier när de ska tillverka sina sorter. I dagsläget brygger de alla sina öl hos Dugges i Landvetter (2 mil öster om Göteborg).

Namnet kommer av att Peter är elektriker och Ida är sjuksköterska. Tanken från början var att bryggningen bara skulle bli ett litet hobbyprojekt men med tanke på vad som kommer ske framöver kanske denna hobby kommer gå steget längre. Nu till påsksläppet (11 mars) kommer nämligen deras första öl på bolaget och till sommaren (1 juni) kommer ni kunna hitta ytterligare två från den elektriska sjuksköterskan på bolaget - Electric Nurse APA och Electric Nurse DIPA.

Jag har fått förmånen att provsmaka deras påsköl, Electric Nurse Easter Ale, som de själva beskriver som en Hoppy Amber Ale. Det är en rödskimrande ale som är generöst kryddad med nya zeeländsk humle och den är sannerligen "hoppy". Men humlekaraktären ligger inte i beskan utan snarare i smaken och aromen i form av fina tropiska toner som persika, ananas och passionsfrukt. Humlejuice som många vill kalla det i dag. Fylligheten och maltkroppen är återhållsam och en malttok som undertecknad är hade nog önskat en lite kraftigare och knäckig kropp. Men för humlefantasten (som jag själv var en gång i tiden) är det en riktig höjdare.

Alkoholhalten ligger mycket positiva och låga alkoholhalten 4,4 %). För jag har sagt det förut och det tåls att upprepas. Mer lågalkoholhaltiga öl på bolaget önskas och bort med alla "elefantöl" på burk. De fyller ingen som helst funktion förutom att folk ska kunna bli fulla till en billig penning. Och Systembolaget. Jag struntar i om de säljer bra, det gör bara saken ännu värre.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svenssom24 februari 2013 kl. 15:59

    Ser fram not att prova Electrc Nurse Easter Ale.
    Att den håller låga 4,4 vol% är bara positivt. Det är längesedan som jag tröttnade på elefantöl.

    SvaraRadera