Veteöl tillhör i min mening en av de mest underskattade ölstilarna. Oftast är det just det grumliga och ofiltrerade utseende som får folk att avböja ett glas men också dess unika doft och smak av skumbanan och nejlika. Detta gäller dock inte i alla länder då den i dess födelseland Tyskland är oerhört populärt. I Bayern säljs det till exempel mer veteöl än vanlig ljus lageröl.
Veteölet som stil skapades först år 1605 (då som enbart ett öl bryggt åt hoven i Bayern), men bryggeriet till detta veteöl grundades redan år 1034 och är därmed dagens äldsta fortfarande aktiva bryggeri. Det unika med just Weihenstephaner är att det efter avslutad jäsning (som är överjäsning) lagras det i kalla källor under bryggeriets klostergård i 30 dagar.
Beteckning "Hefe" betyder jäst och innebär att jäst är tillsatt i flaskan efter buteljering. Så man kan välja själv om man vill hälla upp denna jäst i glaset eller inte. Gör man det får man mer skumbanan- och nejlikakaraktär. Om det står "Kristall" på en veteöl är ingen extra jäst tillsatt vid buteljering och veteölet är då lika kristallklart som lageröl även om det smakar ändå som typiskt veteöl.
Art. Nr: 1526
Land: Tyskland
Stil: Sydtysk veteöl
Stil: Sydtysk veteöl
Volym/Pris: 500 ml/19,90 kronor
Volymprocent: 5,4 %
Weihenstephaner Hefe Weissbier, Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Veteöl när den är som bäst och helt klart det alternativ man ska välja om man ska dricka veteöl för första gången. Weihenstephaner är oerhört len och mjuk i kroppen men samtidigt fyllig. Dessutom har den de där klassiska tonerna av skumbanan, nejlika och gräddig vete. I min mening ett öl som kan avnjutas året om även om de flesta helst dricker det under vår och sommaren men det är inte helt ovanligt att några liter slinker ner hos gästerna under oktoberfest också.
Betyg 4/5
Finns i dag i 329 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.
Intressant, jag läste någonstans att det är ofermenterad öl som man häller i innan flasktappning,som förvisso innehåller jäst, för kolsyresättningen.
SvaraRaderaBra skrivet, Weissbier är gott!