torsdag 3 januari 2013

Bedarö Bitter - systembolagsöl

När den nya mikrobryggerivågen började svämma över Sverige i början av 2000-talet fanns det fåtal öl från Sveriges småbryggerier i systembolagets fasta sortiment, däribland Jämtlands Pilgrim och Slottskällans Pale Ale. Dessa tog sig in på vanligt vis genom att "vinna" en plats under de fasta lanseringarna i april och oktober. Men det fanns en sort som lyckades (och var först) med bedriften att ta sig in i det ordinarie sortimentet genom att sälja väldigt mycket i beställningssortimentet - Bedarö Bitter.
Copyright: Marcus Wärme/Nynäshamns Ångbryggeri AB

Art. Nr: 1410
Land: Sverige
Stil: Amerikansk pale ale
Volym/Pris: 500 ml/28,20 kronor
Volymprocent: 4,5 %

Bedarö Bitter, Nynäshamns Ångbryggeri


Denna bärnstensfärgade öl har ordet bitter i namnet men jag skulle inte säga att det är en renodlad bitter utan snarare en pale ale. En bitter har oftast en råare och mer distinkt beska (som spritsorten bitter/amaro) medan en pale ale är mer fruktig och frisk.

Jag vet många som håller detta öl som det bästa svenska öl som någonsin bryggts. En pale ale som alltid funkar oavsett väder eller vind. Humleprofillen dominerar här med en grapefruktbeska men du kan även hitta tydliga toner av smaskiga enbär. Beskan är lång, mjuk och behagligt fruktig. Ett öl för alla humleälskare, nej förresten... ett öl för alla ölälskare. Need I say more...Betyg 5/5

Finns i dag i 195 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg! Du kan inte tänka dig att länka till vår?
    http://fearwolf.blogspot.se
    /Peter

    SvaraRadera