tisdag 9 oktober 2012

S:t Eriks

Storsäljaren St Eriks Pilsner.

S:t Eriks sortiment trädde in på den svenska ölmarknaden år 2009 och det var den flerfaldigt prisbelönta hembryggaren Jessica Heidrich som håll i spakarna. Då var hon (eller bryggeriet) ett så kallat flygande bryggeri vilket innebar att det inte hade något eget bryggverk utan ölet bryggdes på andra bryggerier som Sigtuna Brygghus och Gamla Slottskällans Bryggeri. Men Jessicas öl med deras Pilsner i spetsen blev snabbt en succé hos folket och i dag har hon ett eget bryggeri.

Det roliga med S:t Eriks är att de tillverkar så många olika sorter - Pilsner, porter, skotsk ale, IPA, pale ale, rököl, imperial stout, veteöl, black IPA, barley wine och mycket annat smått och gott. Helt klart det svenska bryggeri som gör mest varierande stilar. Många sticker kanske inte ut så mycket men de är å andra sidan välbalanserade och välgjorda. Mycket sällan dåliga.

I dagsläget finns fyra av deras öl i Systembolagets ordinarie sortiment:


  • S:t Eriks Pilsner - Torr och humlad pilsner med härliga toner av gräs och citrus.
  • S:t Eriks Pale Ale - Mycket grape, blodapelsin och tropisk frukt. Välbalanserad med åyterhållsam beska.
  • S:t Eriks IPA - Tydlig beska, mango, citrus och härliga knäcktoner.
Bryggeriet har även ingått ett samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar Mattias Dahlgren. Tillsammans ska de tillverka en serie med öl som är kryddade med olika svenska kryddor. Första var med enbär och har en oerhört kraftig enbärssmak, kanske till och med lite väl kraftig i min mening men troligtvis lämpar den sig bäst tillsammans med mat och står tyvärr inte så bra för sig själv. Nummer två, som kom för några veckor sedan, är kryddad med pors med den har jag tyvärr inte smakat.

Men nästa gång du är på Systembolaget, köp en öl av varje i S:t Eriks sortiment. Kanske hittar du en ny favorit, om inte så har du i alla fall provat tre nya öl och det är ju aldrig fel. Våga upptäck nya sorter.

2 kommentarer:

  1. Portern är ligger i det tillfälliga sortimentet om inget har ändrats. Annars så håller jag med dig!

    SvaraRadera
  2. Så sant, så sant. Ändrar genast.

    SvaraRadera