Det blev inte så mycket bryggning i sommar som det var tänkt, endast en tyvärr. Bland annat stökade en hel del jobb till det. Men under våren blev det en porter och en red ale och sedan en ljus mild i mitten av augusti . Sedan bryggde jag även en brown ale med efter ett recept som några i min bryggargrupp Nybryggarna komponerat ihop. Vi har bryggt det var för sig för att sedan jämföra hussmaker. Mer om denna i ett inlägg senare i veckan.
Här följer dock två recept som bryggdes tidigare i år.
Porter 6,6 % (10 liter)
Malt
2400 gram Maris Otter malt
150 gram Special B
300 gram Chokladvetemalt
150 gram CaraRed
Malt
2400 gram Maris Otter malt
150 gram Special B
300 gram Chokladvetemalt
150 gram CaraRed
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Target(10 % alfa) 13 gram (60 min)
Bramling Cross 10 gram (20 min)
Challenger 10 gram (20 min)
Bramling Cross 10 gram (0 min)
Challenger 10 gram (0 min)
Bramling Cross 10 gram (20 min)
Challenger 10 gram (20 min)
Bramling Cross 10 gram (0 min)
Challenger 10 gram (0 min)
IBU: 39
Jäst
3:e generation S-04
Klarninsgmedel
1 krm Protafloc (30 min kok)
Infusionsmäskning
67 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.
OG: 1062
FG: 1012
Primärjäsning 10 dagar i 23 grader
Sekundärjäsning 17 dagar i 23 grader
Kallkrasch 2 dagar vid 0 grader sedan på fat
Kallkrasch 2 dagar vid 0 grader sedan på fat
NOTERING: Chokladig, kaffe och lite syrlig. Hoppas kunna dämpa syrligheten med lagring. Kommer lagra ett 5 liters fat till julen och se hur det blir.
Red ale 6,6 % (10 liter)
Malt
2000 gram Maris Otter malt
250 gram CaraRed
250 gram Caramünch
Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Challenger (8,1 % alfa) 17 gram (60 min)
Bramling Cross 10 gram (20 min)
Cascade 10 gram (15 min)
Challenger 10 gram (5 min)
Bramling Cross 20 gram (2 min)
Casade 20 gram (0 min)
IBU: 42
Jäst
4:e generation S-04
Klarninsgmedel
1 krm Protafloc (30 min kok)
Infusionsmäskning
67 grader (60 min)
2,3 liter vatten per kg malt
Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.
OG: 1052
FG: 1006
Primärjäsning 7 dagar vid 23-24 grader
Sekundärjäsning 21 dagar vid 23-24 grader
Lagring 26 dagar vid 5 grader
Lagring 26 dagar vid 5 grader
NOTERING: Fin fruktighet och mysig karamellsötma. Kakig och krämig. Precis så som jag vill ha mina red ale. Kanske ska man slänga i lite nya zeeländsk humle nästa gång?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar