onsdag 14 mars 2012

Besök på Pubologi och Ardberg Embassy

Inredningen och utbudet är fortfarande sig lik på gamla Glenfiddich Warehouse No 68
på Västra Långgatan i Gamla Stan, men däremot har de nu bytt namn till Ardberg Embassy

I torsdags förra veckan var jag och min fru Emma i Stockholm för att bland annat gå runt lite på Vildmarksmässan men självklart stod även krogbesök på agendan. Hade bokat bord på det beryktade Pubologi som bland annat är nominerad till årets ölupplevelse i White Guide. Läs mer på bloggen Ofiltrerat HÄR och HÄR. Och det jag kan konstatera var att det var en grymt stor besvikelse... i ölväg det vill säga. Maten var dock både mycket bra och helt okej. Bra råvaror och fina och kraftfulla smaker.

Men nu ska det talas om ölen. 8 olika fatöl fanns representerade på bokstavskranarna som stavar PUBOLOGI - Birra Moretti, Stallhagen Brown Ale, De Molen Imperial Stout, Wisby Weisse, Evil Twin Hipster Södermalm, Flying Dog Old Scratch Amber (sedan var det två till som jag tyvärr inte kommer ihåg). Priserna låg på mellan 75-80 kronor för 25 cl och runt 120-130 kronor för 40 cl. Och dessa priser hade varit helt okej och man serverade bra öl och behandlade den med den respekt den förtjänar. Men icke. Det börjar med att Emma fick en infekterad Flying Dog och sedan var väl visserligen resten av ölen godkända. Men att inte fylla glaset ända upp till kanten är också underbetyg. Skumkrona tack... Eller snarare att göra det på vissa men inte på andra. Sedan kan jag tycka att det är synd att det inte fanns mer svenska öl på fat. Pubologi verkar skryta med att de har svenska råvaror i maten men när det gäller ölen har de bara ett enda alternativ. Tråkigt.

Så detta skulle alltså vara en av de nominerade till årets Ölupplevelse. Är det redan första april? Inte heller fick man några rekommendationer om vilken öl som skulle passa med vilken maträtt. Inte ens ett ölpaket fanns där man kunde kombinera olika öl med olika rätter. Eller missade jag detta?

Jag kan däremot rekommendera andra att gå till Pubologi för matens skull, men håll er till vinet.

Över till ett annat besök och till en ölkrog som jag verkligen tycker förtjänar utmärkelsen årets ölupplevelse - Ardberg Embassy. Krogen hette tidigare Ardberg Room och senare Glenfiddich Warehouse No 68. Förutom whisky är det öl som gäller på den här krogen och då är det enbart svenska sorter. Även maten är svenskinspirerad med mycket vilt. Emma drack Pumpviken Påsköl och jag drack ställets egna öl Ardberg Embassy. En rököl tillverkad av Strömsholms Brygghus med tydliga Islay-toner. Gött! Förövrigt hade de Pistonhead på fat och det måste vara första gången jag sett den på fat, förutom på Stockholm Beer & Whisky Festival. På denna ölkrog hälldes också ölen upp med omsorg och det tog den tid det tog. Något Pubologi kan lära sig av.

8 kommentarer:

 1. Och inte hörde du av dig, surgubbe.

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hehe... Blev lite kort visit, två dagar. Dessutom skämde jag bort och firade min fru (födelsedag). Toffel? Får skärpa mig till nästa gång.

  /Peter

  SvaraRadera
 3. Intressant med Pubologi. Måste testa med egen gom inom kort.

  SvaraRadera
 4. Jag citerar White Guide:


  Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

  Pubologi, Stockholm
  Motivering: För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark.

  SvaraRadera
 5. Bark: Berättelserna uteblev tydligen under mitt besök. Och "i samarbete med Galatea" begriper jag inte riktigt. Verkade mest vara öl Från Wicked Wine och Brill. Har du varit där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du Göteborgare kommer till storstan med stora sågen. Personligen vet jag inte ett skit om dig trots att jag varit i branschen i 20 år men du är säkert en stor författare eller så är du vad jag tror typ 12 år gammal med åsiktsbehov. Att du sågar Pubologis ölutbud verkar i samma riktning som ni öltöntar brukar. Om det nu för en gångs skull öppnar en genuint bra restaurang med ett för storleken (26 platser) bra ölutbud så måste du prompt ta din snåla göteborgsnuna till östkusten och såga lite (för det är vad ni humlemiffon gör bäst). Vart skryter Pubologi med sina Svenska råvaror? Tvärtom skulle jag säga! Där serveras det som är gott oavsett vart det kommer ifrån och så likadant med ölen. Hur kommer det sig att du hittar på saker? Svårt att hitta något att skriva om annars? Skärpning säger jag. Än en gång så vill jag poängtera att du som någon slags självutnämnd kritiker verkar oerhört patetisk men jag antar att du har gått någon slags jävla budgetprissatt sommelierutbildning och sedan anser dig vara ett proffs. Min andra gissning är att du förmodligen inte arbetat på ett enda genuint restaurangetablissement i ditt korta liv men så brukar det vara med såna som du. Skrivit böcker? Om vad fan då? Har du varit på studieresa i Belgien? Jag skulle kunna fortsätta att såga dig men jag är verkligen på allvar så trött på självutnämnda låtsasproffs som dig så jag orkar bara inte. Stanna på västkusten och ät makrill för fan. Jag väljer självklart att vara anonym i det här inlägget så jag slipper bli stenad med torsk i feskekörka nästa gång jag är i Sveriges rövhöl.

   Radera
  2. Anonym: Med tanke på dina otroligt omogna uttryck så kan man ju undra vem som är 12 år egentligen?

   Vad gäller min kritik om stället så är det som sagt bara min åsikt och om man är i restaurangbranschen, krogbranschen, bryggarbranschen eller författarbranschen får man helt enkelt räkna med både ris och ros från sina gäster och konsumenter. Alla kan ju inte tycka att det är fantastiskt. Och serverar man en infekterad öl får man som krog ta lite kritik.

   Radera
 6. Samarbetet med Galatea gällde "Årets ölupplevelse", inte Pubologi.

  SvaraRadera