söndag 15 augusti 2010

Den nonchalerade alkoholhaltsintervallen


En fråga till er alla. Hur många ölsorter har ni sett på bolaget som har en alkoholhalt mellan 3,6 % och 4,1 %? Svaret är endast 4 stycken och de är antingen 4,0 % eller 4,1 %. Själv så har jag väldigt svårt att förstå varför. Perfekta session-öl som man kan avnjuta några stycken av utan att det börjar snurra i skallen. I Storbritannien är de flesta ölsorterna inom denna alkoholintervall. Dessutom har de en stor smakrikedom och är inte i närheten så lätta i kroppen som många av Sveriges trekommafemmor, från de större bryggerierna, är. i Storbritannien kan ölen var allt från fylliga och krämiga till friska och fruktiga.

Av någon outgrundlig anledning så finns det däremot en uppsjö av billiga starkare bulköl med en alkoholhalt mellan 6,9 % upp till 10,2 %. Det är inte ens värt att beskriva hur vidrig och spritsmakande till exempel Arboga 10,2 är. När jag tänker efter så är det inte så konstigt att utbudet är så stort på dessa "ölsorter", de säljer väl helt enkelt bra. Och det behövs tydligen för ett företag som påstår att de inte är vinstdrivande.

Jag minns tidigare på 2000-talet då det fanns sorter som Caledonian 80-/ (4,1 %) och Murphys Stout 4 %. Mer sådant tack! En ljusglimt i mörkret var ändå i sommar då bolaget hade Midnight Sun (4 %) från Williams Brothers Brewery. Men jag vill se mer sorter. Var är till exempel Dragonhead Stout, Dark Island och Red MacGregor från Orknet Brewery?

Visserligen finns det ölsorter av lägre alkoholhalt i beställningssortimentet men jag eftersöker det i det ordinarie sortimentet eller tillfälliga sortimentet. Jag vill kunna köpa en flaska när jag känner för det, inte 12 på ett bräde.

5 kommentarer:

 1. För oväntat många svenskar - gärna i åldern över 50 - finns det två huvudgrupper av öl på krogen: Starköl och Mellanöl. Och det är alltid starköl de är ute efter. Sedan kan ölen vara allt mellan tjeckisk pils och stout. Men det måste alltid vara "starköl". Jag gissar att det har med deras uppväxt att göra.

  SvaraRadera
 2. Vi har en öl ifrån Ocean nu på krogen på 2.8% som är riktigt bra men den vill ingen som inte skall köra eller liknande dricka, dom flesta är ute efter alkohol även om man vill dricka god öl.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Instämmer till fullo. Konstigt att systembolaget envisas med med nästan enbart strong ale och liknande när det gäller brittiskt.

  Finns hur många brittiska öl som helst på runt 4% som jag skulle vilja se på systembolaget.

  Men svensson vill ha "starköl" och de flesta ölnördar vill ha dubbel-ipa och liknande...

  SvaraRadera
 4. Kunde inte sagt det bättre själv,men tyvärr har nog herr Bark rätt.
  Samt att dagens ölintresserade ''ungdom''(DubbelIPAgenerationen) kanske inte gärna köper något under50IBU.;-)

  SvaraRadera